Stotine građana pohodilo Bobovac, simbol državnosti i postojanosti Bosne

SRCE ZEMLJE


Danas je na kraljevskom gradu Bobovcu održana manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u kojem je učestvovalo niz organizacija, član Predsjedništva Željko Komšić te veći broj građana.

Organizatori su na početku zamolili građane da drže distancu i nose maske u kontekstu pandemije koronavirusa.

Na ostatke grada, odnosno jedne od tvrđava u kojoj su tokom 14 vijeka odsjedali vladari Bosne, popelo se na stotine građana koji su s porodicama i okićeni simbolima BiH Dan državnosti odlučili provesti na historijski važnom mjestu.

Ban Stjepan II Kotromanić dao je izgraditi Bobovac kao sjedište vladara sve do vrhunca osmanskih upada, kada je sjedište kralja iz Bobovca premješteno u Jajce. Bobovac je pao 1463. godine, a upravo je 25. novembra 1943. obnovljena tada izgubljena državnost drevne Bosne.

Građanima se prvi obratio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović sa neobičnim pozdravom nakon kojeg se prolomio aplauz.

“Dragi Bošnjani, kako smo se međusobno oslovljavali do prije 150 godina, bez obzira bili katolaci, pravoslavni ili muslimani. Dragi građani, bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati – sretan vam Dan državnosti”, kazao je Kulenović.

Zamolio je prisutne da se poklone sjeni onih koji su na ZAVNOBIH-u donijeli najvažnije odluke u novijoj historiji naše zemlje.

“Poklonimo se sjeni naše prošlosti i ojačajmo volju za jačanje države BiH. Naš način života je u komšijskoj solidarnosti i ljudskom razumijevanju, ono što je nadživjelo sve okupatore i kvislinge. Neka naša prosvijećenost bude temelj naše pameti, da razlikujemo dobro od zla i da razobličavamo propagandu protiv ove zemlje”, rekao je Kulenović na početku manifestacije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je bio na Bobovcu, a kazao je kako često ostan zagledan u imena žrtava ispisana na Vracama i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva.

“Pitam se, šta su zločincima ta djeca kriva. Nema odgovora. Osim spoznaje da su ubijena od iste ideologije, ideologije fašizma, mržnje i zla. No, unatoč svemu tome, unatoč tim bolnim činjenicama, Bosna i Hercegovina nije ubijena, niti je ubijena ideja Bosne i Hercegovine. Ona živi kroz mlađe generacije, koje vole svoju domovinu, a od domovine žele da naprave naprednu i sigurnu državu”, rekao je Komšić.

Danas smo ovdje na kraljevskom gradu Bobovcu, jednom od simbola napredne države Bosne, dodao je.

“Ovo mjesto je materijalno svjedočanstvo o snazi naše države i njenoj sposobnosti da bude svoja i ničija drugo do svoja. Tadašnja država Bosna, iako razapeta između Istoka i Zapada, našla je svoje mjesto pod nebom, jer je, zahvaljujući njenom tadašnjem vođstvu, bila jedna stabilna zemlja koja je čvrsto čuvala svoje granice od vanjskih neprijatelja. Ovdje, na Bobovcu, čuvala se i bosanska kraljevska kruna. Danas ne postoje krune, ali još uvijek postoji država Bosna i Hercegovina. I moramo je čuvati kao krunu napora generacija koje su se za nju borile, od Kulina bana pa do danas”, zaključio je član Predsjedništva.

Manifestaciju su organizovali Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 .

Klix.ba

5 thoughts on “Stotine građana pohodilo Bobovac, simbol državnosti i postojanosti Bosne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *