IzdvojenoLifestyle

STRUČNJACI DOŠLI DO NESVAKIDAŠNJEG OTKRIĆA: Spasite srce na vrijeme, ova svakodnevna aktivnost izuzetno je loša za naše zdravlje…

Nova jedinstvena globalna metastudija, koju je vodio međunarodni tim znanstvenika, kategorizirala je naše dnevne aktivnosti na temelju njihovih kardiovaskularnih dobrobiti.

Istraživanje je naglasilo transformativni učinak manjih prilagodbi životnoga stila na dobrobit kardiovaskularnog sistema.

Suprotno pozivima sa svih strane da se uredske stolce zamijene naslonjačima, studija potvrđuje ideju da manje promjene aktivnosti znatno poboljšavaju zdravlje srca. Naime, uspostavljanje dobre rutine spavanja pokazalo se neznatno boljim od ostajanja budnim do kasno i gledanja serija, na primjer na Netflixu.

I mala promjena aktivnosti već daje učinak

Veliki je zaključak našeg istraživanja da male promjene u načinu na koji se krećete mogu imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Intenzitet kretanja je bitan. Najkorisnija promjena koju smo primijetili bila je zamjena sjedenja umjerenom do snažnom aktivnošću – što bi moglo biti trčanje, brzo hodanje ili penjanje stepenicama – zapravo bilo koja aktivnost koja ubrzava otkucaje srca i ubrzava disanje, čak i na minutu ili dvije, naglašava Jo Blodgett, glavna autorica i epidemiologinja s University College London.

Uz kardiovaskularne bolesti koje godišnje odnose gotovo 18 miliona života, sjedilački način života, loša prehrana, duhan i alkohol predstavljaju znatne rizike za zdravlje srca i krvnih žila. Iako zdravije navike pomažu, svakodnevna gužva mnoge često zarobi u dugotrajnom sjedećem položaju.

Cjelodnevno sjedenje pridonosi rizicima od kardiovaskularnih bolesti

Kombinirajući podatke iz šest studija i više od 15.000 sudionika, istraživanje ispituje utjecaj sjedilačkog ponašanja, stajanja, lagane i umjereno snažne aktivnosti te sna na zdravlje srca.

Kao što se i očekivalo, cjelodnevno sjedenje znatno šteti kardiovaskularnim pokazateljima, uključujući BMI (indeks tjelesne mse), opseg strukakolesterol i HbA1c (marker dijabetesa tipa 2). Srećom, skromne promjene donose poboljšanja. Na primjer, 54-godišnja žena koja ima BMI 26,5 mijenjajući uredsku stolicu stolom za stajanje, čak i na samo 30 minuta dnevno, može smanjiti BMI za 2,4 posto.

Upuštanje u brzo hodanje tokom tog vremena može dovesti do smanjenja opsega struka za 2,5 centimetara i smanjenja HbA1c za 3,6 posto.

Preraspodjela vremena spavanja, stajanja ili sjedenja na laganu ili umjereno snažnu tjelesnu aktivnost pojavljuje se kao znatna pobjeda za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

U vječnoj borbi između još jedne epizode omiljene TV serije i dobrog noćnog odmora, san ima prednost. Prethodne su studije u skladu s tim pokazale malo, ali spomena vrijedno povećanje “dobroga” kolesterola kada se sat i pol sjedenja zamijeni spavanjem.

Doista stvar izbora

U idealnom svijetu naši bi dani uključivali više aktivnosti na otvorenom i mirne noći. Međutim, čak i u nesavršenoj stvarnosti, odabir stajanja u vozu, penjanja stepenicama i nešto ranijeg odlaska u krevet može pridonijeti da svom srcu omogućimo dulji i zdraviji život.

Navedeno istraživanje objavljeno je u časopisu European Heart Journal.