Sutra će biti održana sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačca

Sutra će biti održana sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačca na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o izuzetno važnoj temi izmjena i dopuna gradskog budžeta.

To je bio povod za razgovor sa vijećnicom u Gradskom vijeću, Eldisom Halilović, koju smo pitali šta očekuje od sutrašnje sjednice?

– Za Drugu Vanrednu sjednicu Gradskog vijeća predložen je dnevni red sa 13. tačaka, izmedju kojih je I Odluka o izmjenama i dopunama budžeta, kao I Izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. Godinu. Od ove sjednice očekujem donošenje konkretnih mjera za pomoć našim građanima, zdravstvenim ustanovama, kao i  privrednicima u prevazilaženju problema izazvanih pojavom pandemije virusa COVID 19.

S tim u vezi će SDA izaći na Vijeće sa konkretnim prijedlozima u vidu smanjenja paušala sa pripadajućim troškovima vijećnicima za minimalno 20 %, kao i smanjenja plata u gradskoj upravi za 10-20 % za plate koje prelaze 1.000 KM u neto iznosu i to za period dok traje stanje prirodne nesreće.

Razlog ovakvog prijedloga je što smatramo da svi treba da se solidarišemo sa ljudima i ustanovama koje je ova situacija najviše pogodila. Mišljenja smo  da je traženi iznos minimalan i da neće uticati na kvalitet života ljudi koji bi bili obuhvaćeni ovim smanjenjem, jer kao što sam već navela radi se o platama većim od 1.000 KM, a u mnogome će doprinjeti povećanju sredstava koja bi se usmjerila u pomoć poljoprivredi, socijalno ugroženim kategorijama kao i obrtima i firmama koji su najteže pogodjeni ovom situacijom. 

Kakvo je trenutno stanje u budžetu grada Gradačca? 

– Što se tiče trenutnog stanja u budžetu ne mogu Vam dati konkretne informacije s obzirom da i ja ne raspolažem istima. Ono u što mi kao vijećnici imamo uvid jeste Izvještaj o izvršenju Budžeta, a evo tek na sutrašnjoj sjednici ćemo raspravljati o Izvršenju budžeta za 2019. godinu. 

                                                                                       Eldisa Halilović

Imate li informacije koliko je danas dužan Gradačac ali i ko duguje našem gradu? O kojim iznosima se radi?

– Nemam zvaničnu informaciju o trenutnom stanju dugovanja našeg grada prema dobavljačima izuzev cifara koje su navedene u radnim materijalima za sutrašnju sjednicu.  Neke nezvanične informacije do kojih smo mi došli govore da je trenutni dug Grada oko 7 miliona KM.

Ono što  sa sigurnošću znamo je da su obaveze  Grada Gradačac zaključno sa 31.12.2019. iznosile nešto vise od 4,8 miliona KM, dok su potraživanja bila nešto iznad milion konvertibilnih maraka..

Dakle, Iz Izvještaja o izvršenju budžeta za 2019. godinu, vidljivo je da je preduzeće  Nova Pijaca najveći pojedinačni dužnik i da duguje iznos od 326.562 KM. Naš klub vijećnika je već nekoliko puta sugerisao da moramo voditi računa o naplati naših potraživanja prilikom zaključivanja i produženja ugovora o zakupu gradske imovine. Nelogično je da se pojedini ugovori produžavaju iako jedna strana u prethodnom periodu nije izmirivala svoje obaveze, ali evo imamo situacije da se konstantno takve stvari dogadjaju. Tako je i u ovom slučaju.

Svjedoci smo stalnih problema sa vodosnabdjevanjem na području Gradačca. Evo i posljednjih dana je aktuelan problem snabdjevanja visokih zona. Očekujete li skoro rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u našem gradu?

– Smatram da bi to trebalo biti riješeno u što kraćem periodu, obzirom da je i na prošloj Vanrednoj sjednici usvojena Odluka o prihvatanju grant sredstava od strane Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 1.992.500,00 EUR-a za finansiranje Projekta rekonstrukcije postojećih azbestnih cijevi i poboljšanje vodoopskrbnog sistema u Gradu. Nažalost, ja Vam ne mogu dati informacije dokle je se došlo sa ovim projektom jer ih nemam, to biste morali pitati nekog iz Gradske službe. Ali, hitnost u rješavanju ovog problema je neupitna pogotovo jer u zadnje vrijeme skoro svaki dan imamo pritužbe gradjana na prekide u napajanju vodom.

Na raznim grupama i javnim objavama, odnosno žalbama i pritužbama građana grada Gradačac vidimo i da postoji izuzetna bahatost u ponašanju zaposlenika u JP Komunalac, što je krajnje nedopustivo, s obzirom da bi Javna preduzeća i ustanove trebale biti servis i na usluzi svojim klijentima, koji na kraju krajeva takvu uslugu uredno i plaćaju. 

Od najnovijeg aranžmana sa Međunarodnim momentarnim fondom, Tuzlanskom kantonu kao najmnogoljudnijem pripalo je oko 39,68 miliona KM. Očekujete li da će se dio tog novca preusmjeriti na pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima na području našeg grada?

– Što se tiče povlačenja sredstava od MMF-a,  obzirom da je određeni dio sredstava rasporedjen i po kantonima, vjerujem da će postojati mogućnost  apliciranja za povlačenje tih sredstava svim preduzećima pa tako i onim na području našeg grada. Kako ništa od toga još nije definisano, ne bih voljela davati bilo kakve informacije vezano za ovu temu, jer ne raspolažem tačnim podacima.

Izvor portal Gradačac.live

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *