Svjetski mediji: “Koljač iz Bosne” osuđen na doživotni zatvor

Presuda Ratku Mladiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske (RS) kojeg je danas Haški tribunal osudio na doživotnu zatvorsku kaznu, privukla je veliku pažnju svjetskih medija.
Naslovnica britanskog Telegrapha

Naslovnica britanskog Telegrapha

Britanski Telegraph tako prenosi vijest da je “koljač iz Bosne” osuđen na doživotu zatvorsku kaznu.

– Više od 20 godina nakon genocida u Srebrenici, vojnik s nadimkom “koljač iz Bosne” je proglašen krivim po više tačaka optužnice – prenosi Guardian.

“Koljač iz Bosne” nadimak je koju su mu dali i brojni drugi svjetski mediji, poput BBC-a, koji je, podsjećanja radi, prije nekoliko dana objavio i dokumentarni film sa istim nazivom.

Isti medij dodaje kako je Mladić jutros u sudnicu ušao sa osmijehom na licu i podignutim palcom, čime je, navode, razbjesnio porodice žrtava.

New York Times prenosi da je Mladić osuđen zbog “pokolja nad bosanskim muslimanima”.

– Mladić je proglašen krivim za orkestriranu kampanju etničkog čišćenja koji je Bosnu i Hercegovinu učinio mjestom najvećih zločina u evropskom krvavom 20. stoljeću – piše New York Times.

Washington Post je tok izricanja presude pratio uživo, a u svom izvještaju navode da je Mladić proglašen krivim za zločine među kojima su trogodišnja opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *