BiH

Tadić zakuhala, Zagreb uzvraća: Traže se optužnice protiv više od 20 oficira Armije RBiH

Hrvatski politički sedmičnik 7DNEVNO u svom posljednjem broju objavio je tekst pod naslovom”Zaštita nacionalnih interesa:DORH mora dignuti optužnice protiv 29 časnika Armije BiH zbog zločina nad Hrvatima”.

Ovaj tekst uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je prošlog mjeseca nepravomoćno razriješena dužnosti, zatražila od vlasti Republike Hrvatske pokretanje postupka protiv 14 hrvatskih ratnih komandanata iz operacije “Bljesak”.

Oni se terete da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tom prilikom je ubijeno više civila.

Prema pisanju ovog sedmičnika optuženi, uz opise navodnih ratnih zločina nad Hrvatima, trebaju biti:

1. General Sefer Halilović, “agent KOS-a, učestvovao u ratu protiv Hrvatske, kasnije bio načelnik u Armiji BiH”

2. Mirsad Bezdrob zv. Kan, “istakao se u agresiji na Republiku Hrvatsku na području Zadra i Benkovca”

3. Mevludin Bešić, “zamjenik zapovjednika zrakoplovstva Armije BiH, istakao se u razaranju Vukovara u zračnim operacijama”

4. Aldo Tulek, “zapovjednik mješovite avioeskadrile, zapovjednik zrakoplovne baze u Bihaću s koje su poletjeli avioni i bombardirani Banski dvori”

5. General Nedžad Ajnadžić, “učestvovanje u razaranju Vukovara”

6. Mirsad Ćatić zv. Čuperak, “planirao i realizirao topničke napade na Zadar”

7. Esad Paldum, “bivši komandant 102. motorizirane brigade, isticao se u napadima na Vukovar”

8. General Sead Delić, “učesnik agresije na Republiku Hrvatsku u području Varaždina gdje je odlikovan ordenom za hrabrost na strani JNA”

9. Sulejman Tabaković zv. Tetak, “učesnik agresije u Dalmaciji i Kninskog korpusa na Kupres”

10. Anđelko Makar, “učesnik agresije na Hrvatsku”

11. Nahid Mehić, “učesnik agresije na Hrvatsku”

12. Pukovnik Nedeljko Veraja, “učesnik agresije na Hrvatsku u području Maslenice”

13. General Sakib Mahmuljin, “jedan od tvoraca mudžahedinskih jedinica u BiH”

14. Brigadir Ramiz Dugalić, “učesnik agresije na Hrvatsku u mornaričkom granatiranju Zadra, Šibenika i Splita”

15. Pukovnik Šerif Patković, “komandant 7. muslimanske brigade, izvršitelj zločina u Dusini”

16. Salko Beba, “jedan od komandanata Armije BiH koji je prijetio međunarodnim zvaničnicima masakriranjem Hrvata civila, žena i djece ako HVO ne pusti zarobljene mudžahedine”

17. Esad Ramić, “istakao se u naređivanju ubistava civila, žena i djece na teritoriji općine Konjic, prema vlastitim izvještajima zaplijenjenim u komandi 4. korpusa Armije BiH”

18. Pukovnik Nezim ef. Halilović-muderris, “komandant 4. muslimanske brigade, odgovoran za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu, priznaje jedino islamsku BiH”

19. Zejnil Delalić, “višestruki inicijator sukoba Bošnjaka i Hrvata na području Konjica i Jablanice”

20. Edo Žilić, “za vrijeme rata upravnik zatvora u Konjicu gdje je zarobljenicima prisilno uzimana krv”

21. Enver Buza, “jedan od odgovornih za masakr u selu Uzdol”

22. General Atif Dudaković, “istakao se u uništavanju Zadra, najpoznatiji je po pokliču:Samo naredite, ići ću i do Rima!”

23. Pukovnik Hamdija Abdić, “egzekutor ubistva generala Vlade Šantića u Bihaću”

24. Brigadir Mirsad Sejdić, “učesnik agresije na Hrvatsku sa zrakoplovne baze Željava kod Bihaća”

25. Rizvo Behram, “istakao se u topničkim razaranjima Vukovara i Osijeka”

26. General Selmo Cikotić, “odgovoran za nestanak hrvatskih intelektualaca u Bugojnu, bivši ministar odbrane, bio je savjetnik Bakiru Izetbegoviću a trenutni ministar sigurnosti BIH”

27. Muhamed Ćurić, “odgovoran za protjerivanje Hrvata iz travničkog kraja”

28. Jasmin Guska, “odgovoran za višestruka ubistva u Bradini kod Konjica”

– Izmišljotina je da sam učestvovao u borbama u Vukovaru – kaže za Faktor general Nedžad Ajnadžić, čije se ime nalazi na spisku i nastavlja:

– Niti sam bio u Vukovaru, niti sam komandovao bilo kakvim jedinicama bilo gdje na teritoriji Republike Hrvatske. Čudi me da DORH može napraviti tako veliku grešku i razmišljati o optužnicama bez argumenata.

Ajnadžić ističe kako nakon zahtjeva koji je Tužilaštvo BiH uputilo Hrvatskoj, očekivano je bilo da će “za sedmicu, dvije lopta biti vraćena u Sarajevo”.

– Operacija “Bljesak'” je bila legitimna vojna operacija i želim vjerovati da je provedena u skladu sa međunarodnim ratnim pravom. No, ukoliko postoji odgovornost ona se treba usmjeravati prema pojedincima koji su odgovorni za zločin u lancu komandovanje i izvršavanju vojnih zadataka. Isrkeno, namjera Tužilaštva BiH mi nije dovoljno jasna.

Zamolbom da Hrvatska preuzme predmete amnestiraju sebe i daju vrući krompir u ruke pravosudnim institucija naših susjeda. Da li će vojni autoriteti, generali i u Hrvatskoj, ali i u BiH, biti kolateralna šteta ostaje da se vidi. Očigledno je da su generali Hrvatske i BiH ubačeni u arenu. Ko navija za koga, ko će od ovoga izvući korist, a ko štetu? Ostaje da se vidi – naglašava naš sagovornik.

Pita se i da li će “generali Republike Hrvatske i BiH platiti fakturu jako loših odnosa Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Hrvatske, te značajno hladnih odnosa dvije vlade”.

– Slažem se i podržavam stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića o konkretnom slučaju. Da li je ovo loša ili dobra pravno-tužilačka akcija? Da li je ovo veresija od gotovine ili omča oko vrata umjesto pojasa za spasavanje generalskom zboru Republike Hrvatsje i hrvatskom pravosuđu? Pitanja su koja će morati dobiti odgovore veoma brzo. Na kraju, jako je važno da BiH i Hrvatska imaju odlične, harmonične i prijateljske odnose. Susjedi koji trebaju biti upućeni jedni na druge i koji nemaju otvorenih i neriješenih pitanja – zaključuje Ajnadžić.

Faktor