Tko ima pravo na finansijska sredstva za priključak na infrastrukturnu mrežu

Vlada TK refundirat će finansijska sredstva za priključke na infrastrukturnu mrežu pripadnicima boračke populacije koji zadovolje utvrđene kriterije. Ostvarivanje ovih prava, istakao je danas ministar za boračka pitanja TK, ima za cilj da olakša demobilisanim borcima i smanji njihove troškove.

”Kada je u pitanju priključak na infrastrukturnu mrežu on podrazumijeva: elektrodistributivnu mrežu, kanaliziconu i vodovodnu mrežu. Kada je u pitanju priključak na elektrodistributivnu mrežu ministarstvo će refundirat finansijska sredstva u vrijednosti 50 m kabla i potrebni stub,” rekao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

Osim priključaka na infrastrukturnu mrežu, beneficije imaju i studenti iz boračkih porodica. Naime, bit će im sufinansirano 50% cijene naknada za upis u novu akademsku godinu.

”Pravo na beneficiju na prvom ciklusu UNTZ putem sudjelovanja na javnom konkursu imaju: djeca iz porodice poginulog, umrlog ili nestalog borca, ratni vojni invalid, dijete RVI, dijete dobitnika priznanja, nezaposleni demobilisani branilac,” dodao je Kulaglić.

Prijava na konkurs sa potrebnom dokumentacijom podnosi se ministarstvu za boračka pitanja TK u roku od 15 dana, dok će se isplata vršiti jednokratno na račun studenta. Također, Vlada je danas razmatrala i informaciju o koncesionarima te donijela zaključak da se većina koncesionara ponaša u skladu sa ugovorima o koncesiji.

”Naravno da u narednom periodu svi koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama trebaju raditi na tome da se zadrži postojeći trend i da se dug koji je stvoren u rudnicima u prethodnom periodu smanji ili skroz izmiri. Ukupan dug je 10 miliona, a naplaćeno je 3,6 miliona KM,” kazao je Dino Konaković, predsjednik Komisije za koncesije u Vladi TK.

B1 TV / (RTVSlon)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *