Tramp komentirao uspostavljanje aviolinije Beograd – Priština: Još jedna pobjeda

REGION Povezivanje nakon više od 20 godina

Srbija i Kosovo su s aviokompanijom “Lufthansa” potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu aviolinije

Srbija i Kosovo su s aviokompanijom “Lufthansa” potpisali sporazum koji bi trebao omogućiti obnovu aviolinije Beograd – Priština poslije više od 20 godina.

Pismo o namjerama potpisano je jučer u Američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela (Richard Grenell) i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Brajena (O’Brian).

U ime Srbije, pismo o namjerama je potpisao državni sekretar ministarstva privrede Milun Trivunac, a s kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog zrakoplovstva Kosova Eset Beriša.

Povodom potpisivanja pisma o namjerama o obnovi aviolinije Beograd – Priština, oglasio se i američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

– Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u ovoj generaciji bit će uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobjeda – zahvaljujući ambasadorima Robertu O’Brajenu i Ričardu Grenelu – napisao je Tramp na Twitteru.

O’Brajen je sporazum nazvao “historijskim”, dodajući da su komercijalne veze “žila kucavica moderne ekonomije”.

Na relaciji Beograd – Priština letjet će avioni “Lufthansinog” prijevoznika “Eurowings”, čiji je predstavnik rekao kako će letovi biti obnovljeni nakon što Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke.

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) pozdravio je potpisivanje pisma o namjerama za ponovno uspostavljanje aviolinije Beograd – Priština kao “važan korak za kretanje građana i proces normalizacije”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *