Traži se rješenje u TK: Šta da rade roditelji koji moraju na posao, a nemaju kome ostaviti djecu?

Potpredsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Boris Krešić najavio je u petak mogućnost da kod svojih kuća ostanu roditelji koji imaju zasnovan stalni radni odnos, a djeca zbog obustave rada ne mogu ići u škole i vrtiće.U Tuzlanskom kantonu od jučer, po naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a zabranjen je i rad vrtića, pa neke porodice gdje oba roditelja rade već danas imaju problem gdje ostaviti malu djecu.

– Nije preporučljivo da djecu čuvaju nene i djedovi jer se radi o populaciji posebno ugroženoj koronavirusom. Radimo na zakonskoj mogućnosti da bi roditelji ostali kod kuće sa svojom djecom. Istovremeno apelujemo na Krizni štab FBiH i TK, da najkasnije do ponedjeljka pronađu neko rješenje, a da isto pravilo važi za državni i privatni sektor – rekao je danas Krešić.

On je istakao da Zakon o radu ne poznaje ovakvu situaciju, da škole i vrtići ne rade, a da nije proglašeno vanredno stanje.

– Moramo samo odrediti dobnu granicu djece s kojom roditelji mogu ostajati. Dakle, ne radi se samo o djeci iz vrtića, nego i o osnovcima. Konačnu odluku bi trebao donijeti Krizni štab FBiH jer su oni donijeli Zakon o radu, ali nije zgoreg ni da reagira Kantonalni štab – rekao je Krešić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *