Turski fenomen: Pri kraju izgradnja turskog nosača aviona TCG Anadolu (VIDEO)

Prvi domaći i nacionalni nosač aviona TCG Anadolu će u velikoj mjeri povećati djelovanje Turskih pomorskih snaga.

Turski fenomen: Pri kraju izgradnja turskog nosača aviona TCG Anadolu (VIDEO)

U brodogradilištu Tuzla Sedef u Istanbulu u toku su radovi na izgradnji prvog domaćeg i nacionalnog turskog nosača za avione ¨TCG Anadolu¨.

Predsjednik trgovinske komore za Istanbul, Mramornu, Egejsku, Sredozemnu i Crnomorsku regiju (IMEAK) Metin Kalkavan je govorio o izgradnji turskog nosača za avione.

¨Do sada je okončano 90% izgradnje broda. Trenutno se radi na interijeru i unutrašnjem opremanju broda. Brod sadrži 114 blokova, od kojih je skoro 10% već ugrađeno¨.

Prvi domaći i nacionalni nosač aviona TCG Anadolu će u velikoj mjeri povećati djelovanje Turskih pomorskih snaga.

Istakavši da je ovaj brod puno funkcionalniji od ¨mini nosača aviona¨, Kalkavan je kazao:

¨Sa ovim brodom će se povećati interesovanje prema Turskim pomorskim snagama. Bit ćemo deseta zemlja u svijetu koja posjeduje ovakvu vrstu broda. Samo 5-6 zemalja proizvodi ove brodove, a mi i proizvodimo i bit ćemo vlasnici. Projekat je jako velik i uspješno se nastavlja¨.

Planirano je da u februaru ili martu 2019. godine bude okončana izgradnja broda.

Admiral turske flote, TCG Anadolu, dug je 232 metra a širok 32 metra.

Brod je visok 58 metara, a na njemu je smještena garaža površine 1.410 metara kvadratnih u kojoj će biti stacionirano teško naoružanje poput tenkova i kontejnera. Na brodu se nalazi bazen za brodove površine 1.165 metara kvadratnih, garaža za slabije naoružanje površine 1.880 metara kvadratnih, 6 pisti i jedna rampa za polijetanje, kao i hangar površine 900 metara kvadratnih.

Na brodu će biti smješteno 6 F358, 4 helikoptera Atak, 8 helikoptera transportera, 2 seahawk helikoptera za svakodnevno korištenje i 2 bespilotne letjelice.

Pogledajte VIDEO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *