Tužilaštvo pokreće istragu o nabavci medicinske opreme!

NAKON PISANJA ŽURNALA I FOKUSA

Kako smo pisali, Vlada Federacije BiH i Federalna uprava civilne zaštite kupili su 20 hiljada testova od firme Cubicus, koja se bavi proizvodnjom namještaja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužilaštvo nakon pisanja portala Žurnal i Fokus provjerava nezakonitosti u nabavci testova i respiratora, te ulogu koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, potvrdila je za BIRN BiH glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

“Izvršit će se provjere navoda kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela”, kaže Bavčić za BIRN.

Kako smo pisali, Vlada Federacije BiH i Federalna uprava civilne zaštite kupili su 20 hiljada testova od firme Cubicus, koja se bavi proizvodnjom namještaja. Njen vlasnik Denis Đulalić u razgovoru za Žurnal potvrdio je da je sredinom marta isporučio testove kupljene u Turskoj. 

Kako je objavio Fokus, posao kupovine respiratora  vrijedan deset miliona KMN dobila je firma “FH Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je firmi u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića koja je iz Kine nabavila respiratore, navodi se u tekstu Fokusa.

(zurnal.info)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *