U Americi sutkinja može nositi hidžab, u BiH ne može: Do kada će ove žene trpjeti diskriminaciju? 

Dok u Bosni i Hercegovini pokrivene žene ne mogu raditi u pravosudnim institucijama ili biti pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uprkos Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, u Sjedinjenim Američkim Državama nemaju problema s tim da sutkinja nosi hidžab.

Tako je Nadia Kahf postala prva sutkinja Višeg suda u Sjedinjenim Američkim Državama koja nosi hidžab, a koja je imenovana za sutkinju Višeg suda u New Jerseyu. Ona je stavljajući ruku na Kur'an položila zakletvu.

Šta je starije, Konvencija ili pravilnici?

Zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Alma Kratina, a koja je i predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova u Parlamentu FBiH, komentirala je diskriminaciju pokrivenih žena u našoj zemlji.

– Dakle, ovdje se postavlja pitanje da li su ova ograničenja u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i pitanje diskriminacije na osnovu vjere.

Ono što je bilo sporno, naprimjer kod problematiziranja nošenja hidžaba u Oružanim snagama, koliko znam je Pravilnik o uniformi u oružanim snagama. Osporavan je naprosto jer nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ako želimo stav koji je u skladu sa poštivanjem ljudskih prava, potpuno je jasno šta bi trebalo biti starije, Konvencija ili pravilnici kojim se regulišu ova pitanja, kako u pravosuđu, tako u policiji i oružanim snagama – kazala je Kratina.

Krajem 2015. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine, državno tijelo zaduženo za imenovanje sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini, donijelo je preporuku kojom se pozivaju rukovodioci sudskih i tužilačkih institucija da zabrane nošenje vjerskih obilježja nosiocima pravosudnih funkcija tj. sudijama i tužiocima. U samoj odluci nije obrazloženo šta podrazumijeva nošenje vjerskih obilježja pa je ovakva odluka najviše pogodila žene koje nose hidžab.

Potom su 7. februara 2016. godine organizovani masovni prostesti u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova u kojima je učestvovalo skoro 10.000 građana koji su tražili ukidanje takve diskriminatorne odluke VSTV-a. Odluka nikada nije ukinuta.

Presudu čekamo dvije godine 

Zbog svega, danas u našoj zemlji obrazovana pokrivena žena, koja završi fakultet, položi ispit za sudiju ili tužioca, ne može raditi u sudu ili tužilaštvu kao sudija, odnosno tužilac samo zato što nosi hidžab.

Ne može raditi ni u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ako nosi hidžab, tako kaže Pravilnik, a diskriminaciju na svojoj koži je osjetila Sarajka Emela Mujanović-Kapidžija koja je ostala bez posla kada se pokrila.

Ona je 26. marta 2020. godine tužila Ministarstvo odbrane pred Sudom BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja mahrame u službi.

– Na Sudu Bosne i Hercegovine je proces završen. Nakon toga smo predali žalbu i žalba je odbijena. Sada je predmet na Ustavnom sudu. Presudu čekamo već skoro dvije godine. Ne znam šta se dešava… Kada je moj advokat poslao e-mail prema Ustavnom sudu kao upit u vezi s presudom kada će biti, samo su odgovorili kada slučaj dođe na red – kazala nam je Mujanović-Kapidžija.

Osvrnula se i na činjenicu da u Americi žena može biti sutkinja sa hidžabom, a da u našoj zemlji ne može.

– Jedostavno, ne možemo porediti Ameriku sa Evropom, odnosno, Bosnom i Hercegovinom jer su države i zakoni drugačije posloženi. Njima ništa ne znači što u Americi može, a kod nas ne može – govori Mujanović-Kapidžija, konstatirajući kako je očigledno da u SAD-u ima mnogo više demokratije nego u našoj zemlji. 

Faktor

One thought on “U Americi sutkinja može nositi hidžab, u BiH ne može: Do kada će ove žene trpjeti diskriminaciju? 

 • 03/04/2023 at 6:02 pm
  Permalink

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an impatience over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably
  come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield
  this hike.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *