U Gradačcu pokrenuta inicijativa pod nazivom “Eko kutak”

Polaznici obuke Uči, misli i djeluj organiziranoj od strane Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu, Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić -Jojić su u sklopu obuke pokrenuli lokalnu građansku inicijativu u Gradačcu pod nazivom “Eko kutak”.

Inicijativu implementira Udruženje KULT Gradačac uz podršku Insitituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske.

Kao jedna od aktivnosti projekta jeste dvodnevna radionica koja se održala u periodu 29.-30.07.2019. u prostorijama Društvenog centra u Vidi na Popovači.
Teme radionica su bile društveni angažman u lokalnoj zajednici, te ekologija I recikliranje. Radionicu na temu društvenog angažmana su vodili koordinatori projekata, a o ekologiji I recikliranju učesnicima je nešto više rekla dipl.prof. biologije Emina Džidić.
Nerma Džaferović, Mirza Mujdžić – Jojić (koordinatori lokalne građanske inicijaticve):
“Ovom inicijativom prvenstveno želimo da iskoristimo potencijale koji su zanemareni i nedovoljno iskorišteni u našoj lokalnoj zajednici. Pored toga cilj nam je i da mladima podginemo svijest o važnosti ekologije, recikliranja i očuvanja okoliša.

Jezero Hazna ima dosta potencijala i prostora koji bi se mogao urediti.Upravo iz tog razloga uređenjem jezera Hazna i pravljenjem “eko kutka” želimo mladima da obezbijedimo prostor u kojem će moći kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme.Time ćemo doprijeniti i boljem iskorištavanju resursa. Povećati ćemo učešće građana i mladih u uređenju svoje lokalne zajednice, te ćemo povećati turizam i posjećenost jezera Hazna.

Također želimo da rekonstruiramo i obnovimo ljulju u gradskom parku jer narušava vizuelni izgled samog parka, ali i što je još važnije predstavlja opasnost za djecu s obzirom na njenu konstrukciju koja je u lošem stanju i lance koji su pokidani.“

Osim što su nešto naučili I stekli nova iskustva, učesnici su na radionicama prebrodili I neke strahove, kaže Ismar Ajkunić(15). “Ovo je bilo nešto novo za I izazovno za mene. Za nekoga ko ima strah od komuniciranja s ljudima I prezentiranja pred velikom grupom ovo je bio veliki korak koji mi je otvorio nova vrata na način da mi je pružio priliku da se toga napokon  oslobodim. Radionice su bile super, teme o kojima smo razgovarali su bitne za čitavo čovječanstvo, a organizacija je bila besprijekorna!”.

Naravno, I nova poznanstva su neizostavna, kaže Ajla Ademović(16). “Dolazeći na radionice, primjetila sam da svi mi bez obzira na naše godište, dijelimo slična mišljenja I uvažavamo ih. Pored toga što sam saznala dosta novih stvari I došla do još boljih ideja za očuvanje okoline, upoznala sam I dosta veoma zanimljivih I dragih osoba.

Također sam kroz ove radionice uspjela donekle pobijediti strah od pričanja pred velikom grupom ljudi, što mi je ponekad predstavljalo problem.”.
Vedran Mujić (18), član projektnog tima: “ U ova dva prethodna dana sam bogatiji za mnogo predivnih iskustava! Zaista je lijepo vidjeti da se dešavaju tako pozitivne stvari I u našem gradu I drago mi je što sam dio ove priče.”

Ovim putem se pozivaju svi mladi u Gradačcu da se uključe u ostale aktivnosti kako bi podržali inicijativu “Eko kutak” I učinili mali korak ka velikoj promjeni!

Sve aktivnosti I obavijesti vezane za inicijativu možete pratiti putem Facebook profila koordinatora : https://www.facebook.com/nerma.dzaferovic
https://www.facebook.com/mirza.mujdzic.3
ili im pisati na e-mail: nermadzaferovic11@gmail.com
jojic15mujdzic@gmail.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *