U GRADAČCU RAZGOVARANO O IZAZOVIMA I PERSPEKTIVAMA MLADIH DANAS

 

U srijedu 10.01.2018. godine, u organizaciji Mreže mladih Medžlisa IZ Gradačac, održani su Drugi susreti mladih u sali Murat-kapetanove medrese u Gradačcu. Prvi susreti održani su 05.06.2017. godine.

Radom ovog skupa rukovodio je Programski tim za rad sa mladima pri Medžlisu na čelu sa Jasmin ef. Spahićem. Poslije uvodnog obraćanja Spahića i ašareta koje je proučio hafiz Redžo Sivić, mladima su se obratili glavni imam Medžlisa Nusret ef- Kujraković i hafiz Abdulah Kapo, koordinator za rad sa mladima na nivou Muftijstva tuzlanskog.

U okviru Susreta održana je radionica pod nazivom „Izazovi i perspektive mladih danas“ u kojoj su učestvovali svi prisutni omladinci i omladinke. Radionicom su rukovodili Selvir ef. Mujanović i Ahmet ef. Osmanović, članovi Programskog tima. Nakon radionice, dr. Mensur Husić održao je predavanje.

U okviru radionice, mladi su iznosili svoje stavove i mišljenja o brojnim izazovima i mogućim perspektivama mladih u današnjem društvu. Ta mišljenja odnosila su se na pitanje današnjeg obrazovanja, moralnih vrijednosti, društvenih poroka, izbora škole i zanimanja, odlaska mladih iz zemlje, opasnotima društvenih mreža itd.

Usvojen je zaključak da mladi moraju sebi postaviti ciljeve i uraditi ono što je do njih kako bi ih ostvarili, prakticirati vrijednosti dini-islama i obrazovanjem osigurati sebi uspješnu i prosperitetnu budućnost.

Raditi na izgradnji dobre zajednice i biti njezin koristan i aktivan član. Biti aktivniji u svim oblastima društvenog života, posebno kada su u pitanju inicijative i projekti koji doprinose poboljšanju statusa mladih i njihovom boljem pozicioniranja u društvu. Izuzetno korisno i obećavajuće druženje. Mladi su veliki kapital i snaga kojoj se mora dati odgovarajuće mjesto u današnjem društvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *