U napadu izraelske policije na vjernike u Al-Aksi povrijeđeno deset Palestinaca

Iz Uprave za vakufe u Jerusalemu potvrđeno je da je veliki broj Palestinaca jutros sabah-namaz klanjao u džamiji Al-Aksa u momentima kada izraelski policajci sve češće skrnave muslimanske vjerske objekte na tom prostoru

Jerusalem

Izraelska policija je poslije sabah-namaza upala u kompleks Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu i potom nasrnula na vjernike, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Uprave za vakufe u Jerusalemu potvrđeno je da je veliki broj Palestinaca jutros sabah-namaz klanjao u džamiji Al-Aksa u momentima kada izraelski policajci sve češće skrnave muslimanske vjerske objekte na tom prostoru.

Izraelska policija je i jutros pokušala silom natjerati Palestince da napuste ovaj vjerski objekat. Pucali su i koristili gumene metke.

Zdravstveni izvori potvrdili su da je u napadu na vjernike povrijeđeno deset Palestinaca. Potvrđeno je i da su uhapšena tri Palestinca.

Izraelska policija je tokom nekoliko posljednjih mjeseci često intervenisala kako bi vjernike udaljili od ulaza “Bab Al-Rahmat”, jednog od nekoliko ulaza kompleksa Al-Aksa.

Kompleks Al-Aksa prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

20 thoughts on “U napadu izraelske policije na vjernike u Al-Aksi povrijeđeno deset Palestinaca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *