U Njemačkoj otvorene prodavnice, u Danskoj vrtići

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni koronavirusom, poduzeli su danas određene korake ka ukidanju restriktivnih mjera pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška vrtiće.

Vlade širom svijeta diskutiraju kako i kada da ublaže restriktivne mjere zbog kojih je više od polovine čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

Virus se prošle godine prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Evropi.

Ohrabrujuće je da je tokom vikenda u Evropi broj preminulih u padu u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje prodavnice u određenim pokrajinama. Veće prodavnice i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke bit će otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalno stanje, a đaci bi trebalo da krenu u škole od 4. maja.

Smanjuju se restrikcije

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u vrtiće, što je naišlo na otpor pojedinih roditelja.

Španija, koja je, također, teško pogođena koronavirusom i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjit će određene restrikcije kako bi djeca mogla da idu napolje.

U Španiji je jučer registrirano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih skoro mjesec dana. To, prema riječima zvaničnika ministarstva zdravlja Fernanda Simona, “daje određenu nadu”.

U Francuskoj je premijer Edouarde Phillipe rekao da su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

Andrew Couomo, guverner američke države Njujork, gdje je zabilježen najveći broj umrlih i zaraženih u Americi, ukazuje na to da pandemija gubi na zamahu, ali je upozorio da nije vrijeme za opuštanje nakon što je viša temperatura tokom vikenda izmamila Njujorčane iz kuća u parkove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *