U SAD-u počela šoping groznica (FOTO)

U SAD-u počela šoping groznica (FOTO)

Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je počela šoping groznica “Crni petak” (Black Friday), dan nakon nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, odnosno dana kada nastupaju i velika sniženja u kupovini, što svake godine izazva šoping groznicu širom zemlje.

 

 

Iako se on zove “Crni petak”, kao i prethodnih godina, šoping groznica počinje već četvrtak uvečer. Velika gužva bila je u saveznoj državi New Jersey, gdje se ispred radnje najvećeg američkog maloprodajnog lanca Walmart okupilo na hiljade građane, iščekujući zeleno svjetlo za kupovinu, što se desilo u 18 sati po lokalnom vremenu.

Slično je bilo i ispred vrata radnje lanca elektronskih uređaja Best Buy, također u New Jerseyu, gdje je i pored vrlo niskih temperatura noć provelo oko 700 ljudi. Kako bi se okoristili od velikih sniženja, Amerikanci su najviše kupovali televizore, pametne telefone, tablete i drugu elektronsku i digitalnu opremu. Nacionalna federacija maloprodajnih objekata (NRF) očekuje da će tokom vikenda oko 115 miliona građana SAD-a iskoristiti povoljnosti u kupovini tokom Dana zahvalnosti. Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsjednika Georga Washingtona i odobrenje Kongresa.

Kasnije, 1941. godine predsjednik Roosevelt potpisao je zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti kao praznik koji se proslavlja četvrtog, odnosno posljednje četvrtka u novembru. (AA) (Tuzlanski.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *