U Sarajevu održan protest protiv Trumpove odluke o Jerusalemu

U Sarajevu je kod Sebilja održan mirni skup na kojem je osuđena odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela.

Udruženje “Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva”, Udruženje “Palestinska zajednica u BiH”, “Egipatska Unija u Bosni”, Udruženje “AKOS”, te Udruženje “Mladi muslimani” su organizirali ovaj skup sa kojeg je poručeno da je Jerusalem grad na koji pravo imaju sve religije i pripadnici svih naroda koji vjeruju u svetost i posebnost ovog grada.

Stoga je, smatraju, neprihvatljivo ovaj grad proglasiti glavnim gradom jednog nasilnog cionističkog režima koji želi ekskluzivitet i nad Jerusalemom i nad cijelim prostorom Palestine, a u budućnosti i širim prostorom tzv. ”velikog Izraela”.

Na skupu su se prisutnima obratili i palestinski ambasador u BiH Rezeq Namoora, predsjednik Društva bosansko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib, bivši reisu-l-ulema IZBiH Mustafa Cerić i ostali.

Poručeno je da Palestina nije sama, te da iako se Trump prije predsjedničke funkcije bavio nekretninama, Jerusalem ne treba smatrati tek nekretninom jer je taj grad mnogo više od toga.

Skup koji je uredno prijavljen policiji je protekao u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *