U zemljama regiona prigodnim programima obilježen Dan Republike Turske

U sarajevskoj Vijećnici je održan prijem čiji domaćini su bili ambasador Turske u BiH Haldun Koc sa suprugom Pinar

U zemljama regiona prigodnim programima obilježen Dan Republike Turske

U sarajevskoj Vijećnici je održan prijem čiji domaćini su bili ambasador Turske u BiH Haldun Koc sa suprugom Pinar

Bojana Stojanovic,Stipe Majic,Sanela Crnovrsanin,Zülfiya Yakup,Adel Omeragic   |30.10.2019
U zemljama regiona prigodnim programima obilježen Dan Republike Turske

Belgrad

SARAJEVO/BEOGRAD/ZAGREB/PRIŠTINA (AA) – U zemljama regiona večeras je u organizaciji ambasada Republike Turske prigodnim programima obilježen Dan Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

U sarajevskoj Vijećnici je održan prijem čiji domaćini su bili ambasador Turske u BiH Haldun Koc sa suprugom Pinar.

Prijemu su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, predstavnici turskih institucija i organizacija i brojne zvanice.

Tokom programa prisutnima je pročitana i poruka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana povodom Dana Republike, a poslije prijema je ispred Vijećnice načinjena zajednička fotografija.

Osim toga, povodom Dana Republike, sarajevska Vijećnica je osvijetljena bojama turske zastave.

– Obilježavanje Dana Republike Turske u Srbiji

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj obilježen je večeras i prijemom u Beogradu, a ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic je kazao da su Srbija i Turska spojene dušom. Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obeležava 29. oktobra u znak sećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic obratio se zvanicama na srpskom jeziku zahvalivši svim prisutnima što danas s njim dijele sreću.

.

On je podsjetio da je Republika Turska danas navršila 96 godina, da su diplomatski odnosi sa Srbijom navršili 140 godina, kao i da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan bio u posjeti Srbiji 7. i 8. oktobra ove godine, te da u turskim firmama u Srbiji ima 8.000 radnih mjesta. Ambasador je kazao i da je trenutna trgovinska razmjena između Turske i Srbije dostigla 1,2 milijardu dolara.

“Naš kratkoročni cilj je da dostignemo dvije milijarde dolara, a dugoročni pet milijardi dolara”, dodao je.

Prema njegovim riječima, TIKA je u Srbiji sprovela 257 projekata, a bilo je i 225.000 srpskih turista koji su ljetovali u Turskoj.

Kroz šalu je dodao još jednog turistu misleći na beloglavog supa, zaštićenu pticu koja je iz Turske vraćena u Srbiju, svoju domovinu.

“Srbija i Turska nisu spojene granicom, već dušom. Još jednom vas pozdravljam sa poštovanjem. Živjelo srpsko-tursko prijateljstvo”, zaključio je ambasador.

Tortu sa zastavom Turske isijekli su ambasador i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Antić i Rasim Ljajić, prisustvovao je i ministar Zoran Đorđević, a otpjevane su i himne Turske i Srbije. Svečanom prijemu, osim ministara, prisustvovali su brojni ambasadori, predstavnici diplomatskog kora, kao i reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Na izlazu hotela Hajat je svim zvanicama dijeljena i poruka predsjednika Turske Erdogana povodom Dana Republike na turskom, engleskom i srpskom jeziku. Na prijemu su se predstavile i kompanije iz Turske koje posluju u Srbiji: Institut Yunus Emre, Halkbanka, Turkish Airlines, Simit Sarayi, TIKA i Anadolu Agency.

– Obilježavanje Dana Republike Turske u Hrvatskoj

Također, u organizaciji veleposlanstva Republike Turske u Hotelu Westin u Zagrebu održan je svečani prijem za više stotina uzvanika povodom Dana Republike Turske.

Nekoliko stotina uzvanika sudjelovalo je na svečanom prijemu u organizaciji veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj Mustafe Babura Hizlana koji je goste sa suradnicima dočekao na ulazu, a potom se okupljenima, nakon intoniranja dviju državnih himni, obratio kratkim govorom i čitanjem pisma kojeg je povodom 96. obljetnice proglašenja Republike Turske uputio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Veleposlanik Mustafa Babur Hizlan u svom je obraćanju iskazao posebnu počast Mustafi Kemalu Ataturku, osnivaču suvremene Turske.

“Naš je cilj ostao isti od ustanovljenja Republike, dovesti Tursku do najviše razine modernosti, uz očuvanje mira kod kuće i u svijetu. Turska je oduvijek cijenila odnose s prijateljskim i savezničkim državama, među kojima Hrvatska zasigurno ima posebno mjesto. Hrvatsku vidimo kao susjeda iako ne dijelimo zajedničke granice, važnog partnera za postizanje stabilnosti u našoj regiji, pouzdanog partnera u NATO-u i na našem dugom putu prema Europskoj uniji“, kazao je Hizlan.

Odnose Hrvatske i Turske ocijenio je odličnim i prijateljskim te poručio kako je cilj te odnose dalje razvijati na svim područjima i na dobrobit obiju zemalja i cijele regije.

Hizlan je pročitao poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojom je čestitao svim državljanima Turske koji žive u zemlji i inozemstvu 96. obljetnicu Republike, posebno se prisjetivši zasluge Mustafe Kemala Ataturka.

U pismu je Ergodan istaknuo kako Turska svoju borbu nastavalja kroz Narodnu skupštinu koja predstavlja volju naroda i koja dogodine slavi 100. obljetnicu svog osnutka.

“Svi događaji koje smo nedavno proživjeli, od napada terorističkih organizacija do pokušaja izdajničkog udara 15. srpnja, iskazi su ove naše povijesne borbe. Operacije Štit Eufrata, Maslinova grana, kao i posljednja, Izvor mira koje smo provodili u Siriji, također su dijelovi te borbe. Vodimo borbu sličnu našem Oslobodilačkom ratu koji smo započeli prije stotinu godina i okrunili ga osnutkom naše nove Republike, ali ovoga puta uz drugačije prizore i metode”, poručio je u svom pismu, između ostaloga, Erdogan.

Na prijemu su sudjelovali predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, saborski zastupnici, državni, politički i vojni dužnosnici, predstavnici vjerskih zajednica, poslovni ljudi, članovi turskog iseljeništva idr.

– Obilježavanje Dana Republike Turske u Crnoj Gori

Povodom 96. godišnjice od osnivanja Republike Turske, ambasada ove zemlju u Crnoj Gori priredila je večeras prijem za predstavnike javnog, kulturnog i političkog života, kao i za predstavnike diplomatskog kora.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan se, u ime domaćina, zahvalila gostima na prisustvu. Ona je povodom Dana Republike pročitala pismo turskog predsjednika Reccepa Tayipa Erdogana. Prijemu povodom 96. godišnjice Republike Turske prisustvovali su ministri u Vladi Crne Gore, brojni poslanici, ambasadori, javne ličnosti, kao i vjerski velikodostojnici.

– Obilježavanje Dana Republike Turske na Kosovu

Ambasada Republike Turske na Kosovu organizovala je večeras prijem povodom 96. godišnjice osnivanja moderne Republike Turske. Na prijemu čiji je domaćin bio ambasador Turske na Kosovu Çağrı Sakar, učestvovale brojne ličnosti iz političkog i društvenog života na Kosovu, među kojima i vršilac dužnosti kosovskog premijera Ramush Haradinaj, brojni poslanici iz skoro svih partija i zajednica, komandant Kosovskih bezbjedonosnih snaga Rrahman Rama, kosovski muftija Naim Ternava, diplomate akreditovane na Kosovu, kao i predstavnici turskih institucija na Kosovu i brojni pripadnici turske zajednice na Kosovu.

Pozdravljajući prisutne, turski ambasador Sakar je najpre pročitao poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a potom se i lično obratio gostima ocijenivši odnose Turske i Kosova odličnim.

“Naše službene veze i posjete, kontakti ljudi nastavljaju da cvjetaju svakoga dana. Turska zajednica i djeca kosovskih imigranata u Turskoj čine jake prijateljske veze između naših zemalja. Pored snažnog političkog dijaloga, naši bilateralni ekonomski odnosi i dalje se razvijaju. Očekujemo da će nam Sporazum o slobodnoj trgovini koji je nedavno stupio na snagu, pomoći u povećanju investicija i naše bilateralne trgovine”, kazao je ambasador.

On je istakao da Turska nastavlja da podržava suverenitet, teritorijalni integritet, stabilnost I ekonomski razvoj Kosova te da ohrabruje aspiracije Kosova da se integriše u evroatlanske institucije i da nastavi dijalog sa Srbijom. Među gostima je bio i vršilac dužnosti premijera Kosova Ramush Haradinaj koji je za AA izjavio da postoji veliko prijateljstvo između dva naroda.

“Čast mi je što sam danas dio proslave Dana Republike Turske. Odazvao sam se pozivu ambasadora Cagri Sakara kako bih čestitao ovaj praznik ambasadoru i svim turskim zvaničnicima koji ovdje rade, kao i Turskoj. Istovremeno kako bih izrazio poštovanje i želju za saradnjom i za još većim prijateljstvom dva naroda, Kosova i Turske”, rekao je Haradinaj.

Svake godine 29. oktobra Turska obeležava Dan Republike u znak sjećanja na 1923. godinu kad je proglašena moderna Republika, koju je proglasio Mustafa Kemal Ataturk.

 

19 thoughts on “U zemljama regiona prigodnim programima obilježen Dan Republike Turske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *