UGOSTITELJSTVO NA KOLJENIMA: SLIJEDE OTKAZI ILI NEPLAĆENO

Ugostitelji, hotelijeri, restorateri neće moći bez pomoći izdržati krizu i zatvaranje radnji, kao mjere sprečavanja širenja koronavirusa u BiH, kazao je za „Dnevni avaz“ predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić.

Dodao je da je posao, praktično, ugašen ugostiteljima na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Bez odgovora

– Mene ljudi zovu i pitaju kako dalje, a ja isto to pitanje postavljam otkako je donesena ova odluka. Mene ugostitelji pitaju kako će isplatiti plaće i doprinose. Nejasno nam je kako je država zamislila da mi opstanemo. Hoteli su praktično zatvoreni, nema dolazaka, a održava se djelatnost za goste koji su trenutno tu – naveo je Hadžić.

Dodao je da ga je već nekoliko ugostitelja i hotelijera obavijestilo da su primorani svoje radnike slati na biro.

– Nemaju drugog izbora, jer šta će drugo oni koji imaju po 100 i 200 zaposlenih i nula prihoda. Mi nemamo odgovor na ovu situaciju. Svi pričaju da će biti neka pomoć, ali niko ništa zvanično ne kaže. To za posljedicu ima otpuštanje radnika, slanje na neplaćeno. Nadamo se da će ova odluka biti ograničena na 15 dana, kao što je to sada definirano, ali sumnjamo da će opasnost proći u tom periodu – istakao je Hadžić.
Poticaji i krediti
Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić kazao nam je da se poduzimaju određene mjere, a Ministarstvo je u pregovorima s Udruženjem poslodavaca FBiH.

– Bit će puno mjera, ali to ne ovisi samo o Kantonu, već treba doći s vrha države. Mislimo, prije svega, na poticajna sredstva, kredite, bespovratna sredstva. Upravo smo imali sastanak s poslodavcima, razgovarali smo i o opciji da se zabrani otpuštanje radnika tokom vanredne situacije, ali to neće biti samo odluka na nivou Kantona, već, najvjerovatnije, Kriznog štaba u Federaciji BiH. Konkretne mjere su u razmatranju, a mi ćemo uložiti napore da se poslodavcima olakša rad u kriznim situacijama – rekao je Jeličić.
Udruženja poslodavaca FBiH: Zaprepašteni smo mjerama

Iz Udruženja poslodavaca FBiH poručili su da su zaprepašteni neozbiljnošću mjera koje je predložila Vlada FBiH.

– Život i zdravlje su na prvom mjestu i podržavamo sve mjere koje nadležni poduzimaju s ciljem sprečavanja širenja zaraze, ali to mora biti praćeno setom drugih ekonomskih mjera. Krajnje je neprihvatljivo da zbog zabrane rada u određenim djelatnostima ili zbog nemogućnosti odvijanja procesa rada desetine hiljada radnika ostanu bez posla – navode iz Udruženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *