UMJESTO OD GRADONAČELNIKA DOBILI ODGOVOR VIJEĆNIKA

NEFORMALNA GRUPA GRAĐANA I GRAĐANKI GRADAČCA:

Poštovane sugrađanke i poštovani sugrađani,

jučer je putem gradskog vijećnika Adnana Fejzića Neformalnoj grupi građanki i građana uručena Informacija o poduzetim aktivnostima vjerovatno kao odgovor na više puta postavljana pitanja građanstva. Objavljujemo tu Informaciju, pa iako je bez pečata, ostavljamo je vama na procjenu.

Što se suštine tiče, moramo se i mi osvrnuti i navesti slijedeće:

  1. Koordinaciono tijelo za sigurnost formirano je na insistiranje Neformalne grupe građanki i građana u cilju koordinacije aktivnosti gradačačke policije, sudstva, zdravstva, centra za socijalni rad i gradskih vlasti kako bi se, sprovođenjem aktivnosti stekao uvid u stepen nasilja i preduzeli konkretni koraci na preveniranju i zaustavljanju nasilja, te zaštiti žrtava nasilja. Ponavljamo, Koordinaciono tijelo nikada ne bi bilo formirano da nije bilo protestnih okupljanja građanki i građana Gradačca.
  2. Zaključke sastanka članica Neformalne grupe građanki i građana nikada nije dobila, niti je pozvana da iste preuzme.
  3. Uspostavljanje funkcionalnog sistema sigurnosti očekujemo prvenstvo od svojih gradskih vlasti, pa ponovo upućujemo zahtjev da se odredi put žrtve i put nasilnika kroz lokalni sistem, te da se provede sveopšta kampanja promovisanja tih informacija u svih 36 mjesnih zajednica u Gradačcu.
  4. Ne želimo da nas nevladine organizacije informišu o nasilju putem jedne radio emisije, već zahtjevamo detaljnu akciju lokalnih vlasti kojoj prevencija nasilja, procesuiranje nasilnika i zaštita žrtava nasilja MORAJU BITI PRIORITET.
  5. Centru za mentalno zdravlje treba kadrovsko pojačanje.
  6. Da se, od 2014.godine pa do sada, postupalo po Protokolu o intervenciji u slučajevima nasilja u porodici Gradačac danas ne bi bio grad slučaj po pitanju nasilja u porodici. Pa postavljamo osnovno pitanje KO radi na ažuriranju navedenog Protokola? Nevladine organizacije ili lokalne institucije koje moraju postupati u skladu sa navedenim protokolom?
  7. Ponavljamo: Neformalna grupa građanki i građana sama se pozvala na sastanak sa federalnim i kantonalnim ministrom. Ne bi nikada bile/i pozvane/i niti bi našem prijedlogu za prisustvovanjem na tom sastanku bilo udovoljeno da nije protestnih okupljanja građanki i građana. S obzirom da je na sastanku naglašeno da mi nećemo biti glasnogovornice/i nikakvih sastanaka, očekujemo sveopšte obavještavanje o konkretnim aktivnostima na radu i sprovođenju Studije o opravdanosti osnivanja Sigurne kuće u Gradačcu.

Naglašavamo:Postavljati pitanja o opravdanosti svih osam zahtjeva gradačačke Peticije ukazuje da je vlast na svim nivoima toliko udaljena od potreba građanstva da ih očito mi moramo podsjećati na prioritete.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani, predmetnu Informaciju ostavljamo vama na procjenu, te i sami sebi postavljamo pitanje: jesmo li zadovoljne/i?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *