Upozorenje vozačima: Zbog snijega i ledene kiše usporeno saobraćanje u većem dijelu BiH

– Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

SARAJEVO (AA) – Zbog ledene kiše, kao i snijega koji pada usporeno je saobraćanje u većem djelu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Preko planinskih prevoja upozorava se na ugaženi snijeg na kolovozu, a izdvajaju se putni pravci Bosanski Petrovac – Oštrelj – Drvar, Sarajevo – Rogatica, Olovo -Kladanj – Vlasenica, Vlasenica – Han Pijesak, Bugojno – Novi Travnik, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo – Foča, Gacko – Tjentište, Livno – Mrkonjić Grad, Livno -Bosansko Grahovo – Drvar i Kolo-Tomislavgrad – Šuica.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) uz maksimalno opreznu vožnju savjetuje se i posjedovanje zimske opreme.

Preko planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

Posebna pažnja skreće se na dionice u višim predjelima, kao i na mostove i prilaze tunelima. U ostatku BiH kolovozi su pretežno mokri i klizavi, u južnim krajevima suhi.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, upozorava se da se ne zaboravi postaviti sigurnosni trokut.

Apeluje se na vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu, gdje trotoari nisu očišćeni

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *