Usaglašena jedinstvena trasa autoputa Sarajevo-Beograd

Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu, naveo je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima. Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

-Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u RS-u.

-Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu – naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sjedištu RS-a u Istočnom Sarajevu.

-Ukoliko trasa od Bosanske Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve – poručio je Dodik.

Dodik je danas sastanak održao sa resornim entitetskim ministrima, te ministrom u Vijeću ministara radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH.

11 thoughts on “Usaglašena jedinstvena trasa autoputa Sarajevo-Beograd

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *