Vakcine koje je našoj zemlji donirala Turska dobile odobrenje Agencije za lijekove BiH

Vakcina, kineskog proizvođača Sinovac Biotech, dobila je potrebno odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za puštanje u promet.

Potvrdila nam je to Tijana Spasojević-Došen, šefica Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima, dodajući da je učinjeno nakon izvršene kontrole kvalitete u Laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjetimo, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 28. marta stiglo je 30.000 doza vakcine protiv COVID-19, koje je BiH donirala Republika Turska.

– U sklopu donacije Republike Turske, u Bosnu i Hercegovinu je stigla vakcina CoronaVac, COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated. Nakon administrativno-laboratorijske kontrole kvaliteta, izvršene od strane Kontrolnog laboratorija ove Agencije, izdat je nalaz kojim je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara, čime je serija vakcine F202102008 puštena u primjenu – naveli du iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije su istakli i osnovne karakteristike ove vakcine:

– Vakcinu čini inaktivisani virus SARS-CoV-2. Farmaceutski oblik: suspenzija za injekciju, vakcina CoronaVac, COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, je inaktivisana vakcina dobijena na tradicionalan način koji se uspješno koristi u proizvodnji mnogih virusnih vakcina – pojasnili su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Osim ove vakcine, do sada je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala odobrenje za stavljanje u promet u našoj zemlji i ruske vakcine Sputnik V te vakcinu na kojoj su radili švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oxford.

Faktor

12 thoughts on “Vakcine koje je našoj zemlji donirala Turska dobile odobrenje Agencije za lijekove BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *