Veliki konvoj iz BiH stigao do uništene zemlje: Pomoć je u pravim rukama (FOTO)

Uposlenici Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH, danas su izvršili distribuciju prehrambenih paketa u izbjegličkim kampovima na području tursko-sirijske granice. Namirnice koje su građani BiH prikupljali za posljednji konvoj pomoći “BiH za Siriju” stigle su u ruke sirijskog naroda, a najmlađi i najhrabriji stanovnici obradovani su slatkišima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Duž tursko-sirijske granice ima oko 400 izbjegličkih kampova, a u nekima koje su predstavnici MFS-EMMAUS-a posjetili, smješteno je i do 40.000 ljudi. Uglavnom su smještene porodice iz Halepa i veliki je broj jetima-djece bez oca ili oba roditelja.

“Tužan splet sudbina koji smo zatekli u izbjegličkom kampu zadale su nam ogroman šamar od kojeg se nemoguće oporaviti. Nevini dječiji pogledi šamarali su nas sramežljivo i sa pomalo nevjerice jer suza nemaju, potrošene su već odavno. Sve je rjeđa pomoć za ove ljude pa su nam dotrčali u zagrljaj. Stavljali su ruku na srce i blagim naklonom odali zahvalnost za pomoć koju smo pružili. Njihov jezik ne znamo, a nije nam bio ni potreban. Odraz u njihovim očima izlistavao je roman patnje pred kućnim pragom. Nepregledni plavo-bijeli šatori sada su njihov dom. Zasadili su i cvijeće oko šatora jer kažu da se život uprkos svemu nastavlja dalje“, saopštili su iz MFS-EMMAUS-a.

Nakon izbjegličkih kampova posjećene su i kuće sa izbjeglicama te stanovi koje turska humanitarna organizacija IHH u saradnji sa drugim organizacijama gradi za ove ljude jer su uslovi u šatorima nemogući.

MFS-EMMAUS je za narod Sirije zahvaljujući dobrim ljudima u BIH te izuzetno dobroj saradnji sa organima Islamske zajednice u BiH do sada poslao preko 2.000 tona pomoći. Samo u zadnjem konvoju koji je u četvrtak stigao u Reyhanli poslano je 600 tona pomoći.

“Bosanci i Hercegovci budite ponosni što ste bili dio ove priče i budite sigurni da je pomoć stigla u prave ruke i u pravo vrijeme. Pekare koje konstantno spremaju lepinje za ove stanovnike već su krenule sa utroškom vašeg doniranog brašna i biti će podijeljene ovim ljudima kojima je jedina želja hrana i krov nad glavom”, poručuju iz MFS-EMMAUS-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *