Veliki upitnici nad SDP-om nakon izbora i pobjede Nermina Nikšića

Nakon pobjede Nermina Nikšića u borbi za predsjednika SDP-a, na društvenim mrežama ponovo se oglasio Edin Delić, koji je dobio oko 38 posto glasova.

Dan poslije

Počet ću ponovo sa čestitkom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću i željom da SDP vodi onako kako je to najbolje za našu Partiju i naše društvo.
Prođoše predsjednički izbori u kojima je bilo jasno koliko su male šanse bilo kome od “izazivača”, ali rezultat koji smo postigli uveliko je nadmašio očekivanja.
Bit ću slobodan i kazati da bi došli i do pobjede da nije bilo masovne krađe na izborima, a u čemu su “šampioni” Bratunac i većina drugih općina u RS-u. Dobije tako pobjednik tri puta više članova našeg “članstva”, nego što SDP osvoji glasova na izborima. Glasovi iz RS-a su bili presudni na kraju, a SDP u ovom izbornom ciklusu nema osvojen niti jedan mandat u tom entitetu.
Na sva zvona hvale se o “briljantnoj pobjedi u Tuzli”, zamagljujući stvarnost i namjerno poturajući zamjenu teza sa ciljem da javnost pod “Tuzlom” podrazumijeva i Tuzlanski kanton. Na Kantonu sam ostvario uvjerljivu pobjedu na 10 od 13 općina, pri čemu su među 3 općine na kojim nisam pobijedio ubjedljivo mala općina Doboj Istok i Kalesija u kojoj se i može govoriti o velikom uspjehu Nermina Nikšića. Ubjedljivo sam pobijedio u 4 općine-grada u kojim SDP ima načelnika ili gradonačlenika (Gradačac, Gračanica, Živinice i Lukavac). U Gradu Tuzla stanje je posebno zanimljivo. Osvojio sam trećinu glasova u organizaciji koju jakim mehanizmima kontroliše gradonačelnik. Naslušali smo se poziva, prijetnji, nagovaranja, zloupotrebe općinskih resursa (pozivi po općini i javnim preduzećima), skandaloznih poruka ili poziva i slično. I koliko su dobacili? Manje nego što radi radnika u Gradskoj upravi i javnim preduzećiima. Posebno se zahvaljujem vrijednim ljudima iz GO SDP Tuzla koji su podržali moju kandidaturu i uspjeli u gotovo nemogućoj misiji.
Pobijedio sam u nizu općina širom BiH: od Stoca, do Bihaća, preko Novog Grada ili Novog Travnika. To je rezultat koji obavezuje i koji neću izdati.

Prije izbornog dana rekao sam da se za mene već dogodila najljepša stvar u ovim izborima: upoznao sam hiljade vrijednih i poštenih članova SDP-a koji mogu biti motorna snaga: i za ozdravljenje SDP-a, i za korjenite društvene promjene. Iako je često bilo teško savladati umor, emocija koju su na mene prenosili SDP-ovci nosila nas je širom BiH.

Kako dalje?

Prvo pitanje koje mi postavljaju cio dan odnosi se na moju odluku o odlasku ili ostajanju u SDP-u. Neka se opuste dušebrižnici, jer ja nigdje ne idem “do teška zohora”. Izbori nisu bili samo da se bira predsjednik SDP-a – oni su bili i svojevrsan referendum o načinu vođenja Partije. Evidentno je da se nas 8.500 (čistih glasova, tamo gdje SDP ostvaruje dobre rezultate) ne slažemo sa dosadašnjim rukovođenjem i da očekujemo promjene.

Dalji rasplet u prvom redu će ovisiti o novom-starom predsjedniku Nikšiću. Ukoliko slijedi kontinuitet dosadašnje politike i ukoliko se pred nama nastavi sa isključenjem uglednih članova, raspuštanjem organizacija koje dobro rade ili uklanjanjem kadrova koje članstvo uvažava, sigurno je da će novi val tenzija potresti Partiju sa ishodom koji nije lako predvidjeti.

S druge strane ako novi-stari predsjednik shvati i prihvati poruke koje mu šaljemo kao poruke nekoga kome je stalo do SDP-a i države više nego i do njega i njegove funkcije, možda i iskoristi pruženu priliku da konačno podvuče crtu. Neće se moći više gurati pod tepih niz teških pitanja. Recimo ako bude isključivao članove prvo bi mogao otvoriti postupak protiv predsjednika bratunačke organizacije SDP-a koji je počinio nasilje i krivično djelo falsifikovanja. Ako pak bude uvodio povjereništva želimo znati kriterij po kome se postupa i primjeniti ga konzistentno. Želimo vidjeti finansijske izvještaje, koliko i ko koristi telefonskih brojeva na račun SDP-a, kolike su plate u Centrali, a kolike po općinama, odakle i kako će se finansirati radna mjesta ljudi koji rade decenijama u SDP-u, ko i kako koristi službene automobile SDP-a dok se grcamo u finansijskoj krizi itd.

Pozivam sve razočarane članove SDP-a da ne odustaju od svoje Partije. Pozivam i one koji su se pasivizirali ili udaljili od SDP-a da pokušamo zajedno. SDP i država su iznad i važniji od predsjednika i svih njegovih protukandidata i moramo se boriti.

S druge strane moramo poručiti novom-starom predsjedniku da nećemo skrštenih ruku gledati na kršenja Statuta i da naš okvir za borbu ima svoje granice smisla.

Pozivam nosioce svih inicijativa koje imaju veze sa građanskim i ljevičarskim politikama, a posebno predsjednike stranaka tih političkih provinijencija da zakopaju ratne sjekire i sujete, da jedni druge pozovu, drugarski razgovaraju i da krenu sa iskrenom saradnjom za bolje budućih generacija u BiH. Manje je važno hoće li se zvati “BH Blok” ili “SPD”, asocijacija ili koalicija, hoćemo li imati više stranaka ili svi u jednu – suština je da se uozbiljimo i počnemo korjenito mjenjatu BH društvo.

Nije mi ovo prvi “neuspjeh” u životu (ako je uopšte neuspjeh), a radujem se da neće biti i posljednji. Bit će i uspjeha sigurno. Ako predsjednik Nikšić želi imati ogromnu energiju glavnine aktivnog članstva morat će to svojim odlukama jasno naznačiti i pokazati, a ako nas istjera ili protjera SDP čeka dalje propadanje i ko zna kakav rasplet u godinama koje su pred nama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *