Veterani deblokirali Sarajevo, Zenicu i Ivan, ostala još Tuzla

Zbog protesta veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog Vijeća Odbrane i danas je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki brod (Tuzla), dok su obustavljene blokade Sarajeva, Zenice i prevoja Ivan Sedlo, javljaju agencije.

Nakon razgovora sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), demobilisani borci i ratni vojni invalidi, koji su skoro 20 sati držali u blokadi magistralni put M-17 na blatuškoj petlji, jutros su oko 5:50 odblokirali ovu dionicu.

Iz MUP-a ZDK potvrđeno je za Anadoliju kako je do deblokade saobraćajnice došlo mirnim putem.

„Nakon razgovora s pripadnicima MUP-a ZDK, bez upotrebe sile, dogovorena je deblokada magistralnog puta M-17 na lokalitetu blatuške petlje i Donje Golubinje. Prema informacijama, jedna grupa boraca još uvijek se nalazi na putu u mjestu Karuše, ali očekujemo da će i to biti riješeno mirnim putem u narednom periodu. Saobraćaj se mjestimično odvija otežano, ali s obzirom da je put deblokiran na ova dva lokaliteta, odvija se bez većih problema. Deblokada na području Donje Golubinje dogovorena je oko 3:10 jutros, dok je u mjestu Blatuša deblokada dogovorena oko 5:50“, potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Vlada nema novca

I na prevoju Ivan Sedlo, između Sarajeva i Mostara, okončana je blokada. Veterani su još na licu mjesta, saobraćaj se odvija otežano jednom trakom, javljaju lokalni mediji.

Međutim, na petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle blokada je nastavljena i jutros. Uprkos niskim temperaturama zraka, borci namjeravaju istrajati u tri zahtjeva, odnosno zahtijevaju registar boraca, boračke naknade i prestanak finansiranja boračkih udruženja.

Protest i blokada saobraćajnica izazvala je u srijedu kolaps u saobraćaju pa su građani satima putovali do svojih odredišta.

Premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Salko Bukvarević održali su vanrednu konferenciju za medije na kojoj su poručili da Vlada FBiH nema novac da udovolji zahtjevima boraca.

Izvor: Agencije

9 thoughts on “Veterani deblokirali Sarajevo, Zenicu i Ivan, ostala još Tuzla

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *