Više od 10.000 građana potpisalo peticiju za ukidanje zabrane kretanja djeci u FBiH

Više od 10.000 građana do sada je potpisalo peticiju kojom traže izmjenu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite kojom je zabranjeno kretanje mlađima od 18 godina.Otkako je pokrenuta peticija, iz minute u minutu pristižu novi potpisi ogorčenih građana, a u najvećoj mjeri roditelja koji se protive naredbi zbog koje su njihovi mališani zatvoreni u kućama.

Potpisnici peticije smatraju kako je potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna.

“Prema svim relevantnim pokazateljima, djeca ne spadaju u rizičnu grupu koja je pogođena koronavirusom. Nijedna zemlja u regionu, pa ni u Evropi, nije donijela ovakvu ili sličnu mjeru. Izuzetak je potpuni karantin u pojedinim zemljama koji važi sve dobne grupe”, navodi se u peticiji.

Podsjećamo, zahtjevi potpisnika peticije su ublažavanje mjera Federalnog štaba civilne zaštite na sljedeći način:

– da se zabrani kretanje osoba do 14 godina bez pratnje roditelja/staratelja
– da se zabrani korištenje sportskih igrališta te dječijih igrališta s pratećom opremom i infrastrukturom (tobogani, ljujačke, klackalice i sl.)
– da se zabrani bilo kakvo grupisanje osoba mlađih od 18 godina te da se naredi obavezno poštivanje fizičke distance od 1,5 metar kao i drugih opštih epidemioloških mjera.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *