Vlada SAD Oružanim snagama BiH donirala 20 motornih vozila Humvee

(Patria) – Svečana ceremonija primopredaje 20 visokomobilnih višenamjenskih motornih vozila (HMMWV) „Humvee“ tip M1152, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je u Kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Ceremoniji su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović, sa svojim zamjenicima general  pukovnik Ivicom Jerkićem i general pukovnik Gojkom Kneževićem, pomoćnik ministrice odbrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, kao i drugi najviši predstavnici MO i OS BiH. U ime donatora – Vlade SAD-a, bio je ambasador SAD u BiH Eric Nelson s predstavnicima Amabasade SAD-a u BiH. Vrijednost doniranih vozila iznosi oko 2,85 milijuna dolara, i ovim je upotpunjena prethodna
donacija od 24 identična vozila, isporučena u ožujku 2017. godine.

“Ova donacija”, istaknula je ministrica Pendeš, “potvrđuje da SAD najsveobuhvatnije i najkonkretnije podražavaju Ministarstvo odbrane BiH i naše Oružane snage. Ovo će bitno doprinijeti našim
nastojanjima ka interoperabilnosti i povesti nas korak dalje u ispunjenju zadatih partnerskih ciljeva. Mi u Ministarstvu odbrane posebno smo predani postizanju pune interoprabilnosti s NATO-om. To je dio sveukupnih nastojanja da doprinesemo ostvarenju primarnog vanjskopolitičkog cilja, integracije naše države u euroatlantske strukture.”

Ambasador Nelson je istaknuo da bilo koja postojba OS BiH koja koristi vozila Humvee odmah postaje interoperabilna sa snagama bilo koje od čak 12 članica NATO-a koje koriste ova vozila.
Naglasio je da se vozila uspješno mogu koristiti i u operacijama pomoći građanima i civilnim strukturama u različitim vremenskim uvjetima.

„SAD su ponosne što mogu pomoći svom NATO partneru – Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo u godinama koje slijede isporučiti još vozila i druge opreme,“ zaključio je veleposlanik Nelson. Zahvaljujući američkoj vladi na ovoj pomoći, general pukovnik Senad Mašović je najavio da se u narednom periodu očekuje isporuka još 16 ovakvih vozila, čime bi njihov konačan broj u OS BiH treba biti 60.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *