Vlada TK: 60,5 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava za privredu Tuzlanskog kantona

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je novih 60,5 miliona KM izuzetno povoljnih, beskamatnih kreditnih sredstava za privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona. Naime, Vlada je danas proglasila najpovoljnijom ponudu UNICREDIT BANK DD MOSTAR, koja je dostavljena po Javnom pozivu za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog Kantona. Za subvencioniranje kamatne stope Vlada je osigurala 2,1 milion KM.

Ukupno raspoloživi kreditni iznos podijeljen je po vrsti djelatnosti kojom se privredni subjekti bave. Tako će za privredne subjekte sa proizvodnom djelatnošću biti raspoloživo ukupno 26,1 milion KM, za privredne subjekte trgovinske djelatnosti 23,5 miliona KM, a za privredne subjekte uslužne djelatnosti 10,1 milion KM.

Ponuda banke podrazumijeva visinu kamatne stope od 2,95%, uz troškova obrade kredita od 0,29 %, pri čemu je rok otplate kredita 72 mjeseca uz grace period do 12 mjeseci. Imajući u vidu da je Vlada predvidjela da subvencionira kamatnu stopu do 3%, to znači da će privredni subjekti na raspolaganju imati beskamatna kreditna sredstva.

Novim zakonom kvalitetnije zaštititi kulturnu baštinu

Vlada je  utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona. Ovim zakonom uređuju se dobra kulturne baštine podjela dobara baštine, postupak zaštite dobara baštine, korištenje i namjena dobara baštine, prava i obaveze vlasnika dobra baštine, subjekti zaštite dobara baštine, finansiranje zaštite dobara baštine, nadzor nad primjenom zakona, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za zaštitu dobara baštine na području Tuzlanskog kantona. U smislu ovog zakona, kulturna baština je zbir svih vrsta materijalnih i nematerijalnih dobara baštine Kantona koja se odlikuju: naučnim, umjetničkim, obrazovnim, historijskim, etnološkim, arheološkim, arhitektonskim i drugim značajem, bez obzira gdje se nalaze i u kojem su obliku vlasništva, uključujući i njihovo prirodno okruženje.

Imajući u vidu da se trenutno zaštita i korištenje kulturne baštine na području Tuzlanskog kantona vrši primjenom odredaba zakona koji su stari više od 30 godina, novim Zakonom nastoje se prevazići nejasnoće i određene prepreke koje su nastupile kroz vremensku distancu, tehničko – tehnološki napredak i promjene državnog uređenja u proteklom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *