Vojka Zec vraćena u Dom zdravlja Gradačac

Vojka Zec koja je kao zaposlenica Službe hitne medicinske pomoći u Gradačcu izazvala velike reakcije javnosti, nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj ona na rukavu službene uniforme, tokom radnog vremena, isticala zastavu Srbije, vraćena je na posao i raditi će kao pedijatar.

Zbog zastave koju je nosila tada je optužena za širenje nacionalne i vjerske mržnje, a slučaj je prijavljen i policiji.

Na društvenoj mreži Facebook tada se pojavila fotografija na kojoj je prikazana doktorica iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gradačac Vojka Zec. Ništa ne bi bilo sporno, da na fotografiji nije istaknut detalj sa rukava službene uniforme koju je tokom radnog vremena nosila dr. Zec, a na kojoj je istaknut simbol, odnosno zastava Srbije.

Nedugo nakon toga, javnost, ali i pojedini članovi Gradskog vijeća u Gradačcu, ovakvo ponašanje ocijenili su skandaloznim te su nadležne pozvali na ispitivanje slučaja te donošenje adekvatnih mjera.


U tadašnjem zvaničnom dopisu iz Doma zdravlja Gradačac, održana je sjednica na osnovu prijave vijećnika, zbog izazivanja i širenja nacionalne i vjerske mržnje te anonimne telefonske prijave, kroz objavu na društvenim mrežama, protiv Vojke Zec.

“Upravni odbor je donio zaključak da se hitno ispitaju navodi iz prijava i poduzmu sve mjere i postupci u skladu sa zakonom i pravilnicima ustanove, kako bi se sačuvao dignitet Doma zdravlja Gradačac i građana grada Gradačca. Upravni odbor i direktor su uputili prijave MUP-u TK . Policijska stanica Gradačac, da se utvrdi postojanje elemenata krivične odgovornosti po članu 163. Krivičnog zakona Federacije BiH (‘izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti’)”, navedeno je u tadašnjem dopisu koji je potpisao direktor Doma zdravlja Gradačac Semir Turbić.

Kako je istaknuto, prijava je također upućena Komisiji za žalbe pacijenata Doma zdravlja Gradačac.

“Nakon završetka utvrđivanja svih činjeničnih dokaza po osnovu ovog predmeta, a na osnovu procedura koje su definisane u ovakvim slučajevima u Domu zdravlja, utvrdit će se osnovanost povrede procedure te će se preduzeti sve mjere, utvrđene pravilnikom o radu”, napisano je u dopisu.

U to vrijeme ekspresno je stigla i reakcija gradonačelnika Gradačca Edis Dervišagića.

“Sinoć se na društvenim mrežama pojavila fotografija uposlenika Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gradačac. Na fotografiji se vidi da uposlenik tokom obavljanja redovnih poslova u prostorijama ustanove na uniformi ima obilježje koje je izazvalo negodovanje kod građana Gradačca. U vezi s navedenim tražimo od nadležnih u javnoj ustanovi da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima preduzmu potrebne aktivnosti na utvrđivanju činjenica vezanih za gore navedeno i da u skladu sa istim preduzmu odgovarajuće mjere”, napisano je u dopisu gradonačelnika Gradačca.


NAKON SVEGA ŠTO SE DEŠAVALO OTVARA SE PITANJE ZAŠTO JE VOJKA ZEC VRAĆENA U DOM ZDRAVLJA GRADAČAC, VRAĆANJE POMENUTE JE VEĆ POKRENULO BURU NEZADOVOLJSTVA NAŠIH SUGRAĐANA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA


Inače, tokom dosadašnje profesionalne karijere doktorica Vojka Zec obavljala je i dužnost direktorice Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika Jakeš iz Garevca, kod Modriče.

Na toj poziciji ona se 2013. godine teretila za više zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada, što je potvrđeno iz Osnovnog suda u Modriči.

Prema optužnici dobojskog Okružnog tužilaštva, ona se teretila da je spomenutim krivičnim djelima protuvpravno prisvojila ukupno 53.387 konvertibilnih maraka za koje je pričinjena šteta zavodu Jakeš.

Na osnovu ovih optužnica Zec je bila uhapšena 6. marta 2021. godine, a u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda Doboj je provela 35 dana. Iz pritvora je puštena da se brani sa slobode uz kauciju od okvirno 100 hiljada maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *