Vučić za proteste optužio ekstremiste i popustio pod pritiskom: Nema policijskog sata, neće nas uplašiti nasiljem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti na konferenciji za medije povodom događaja koji su obilježili prethodnu noć u Beogradu, a koje je nazvao najbrutalnijim političkim nasiljem. Dodao je i to da su za proteste odgovorni desni ekstremisti koji su nanijeli štetu ugledu Srbije.Vučić je na početku kazao da je Srbija u prethodnih osam godina za razliku od ranijih vremena u potpunosti poštovala slobodu okupljanja, demonstracija, izražavanja drugačijeg mišljenja i nikada ni na koji način nije ugrozila to pravo svojim građanima.

“Sinoć iako su to neki pokušali pravdati pričom o koronavirusu bili smo svjedoci agresivnog političkog protesta koji je protuzakonit i neprijavljen policiji. Dogodilo se to da su sinoć prisustvovale osobe desničarske orijentacije, a nema nikakvih sumnji da je na početku bilo i onih ljudi koji su mislili da su tu zbog korone i nezadovoljstva razumljivog zbog pooštravanja mjera. Ekstremisti desničarskih i kako sebe nazivaju profašističkih snaga napali su Narodnu Skupštinu Republike Srbije i ušli u nju i počinili dva krivična djela”, naveo je Vučić.

Dodao je da su brutalno napadali policijske snage, kamenovali ih i tukli, a da se policija, s druge strane, ponašala dostojanstveno i da su upotrijebili silu tek onda kada su se oštetila vrata Narodne Skupštine Srbije i nemiri eskalirali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *