Zahtjev Udruženja BH novinari Tužilaštvu BiH u vezi sa saslušavanjem novinara

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoc novinarima uputili su glasnogovorniku Tužilaštva Bosne i Hercegovine Borisu Grubešiću zahtjev za dostavljanjem zvanične informacije Tužilaštva BiH o slučaju poziva na saslušanje novinara magazina Žurnal Avde Avdića u svojstvu svjedoka.

Prema informacijama kojima raspolažu Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima novinaru Avdiću je stigao poziv da se kao svjedok odazove pozivu u predmetu koji se vodi u Tužilaštvu BiH, a koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

Novinar Avdo Avdić je autor teksta pod nazivom: “KONZUL IVAN BANDIĆ KOORDINIRAO AKCIJOM: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH”, a nakon objavljivanja članka navodno je formiran predmeta u Tužilaštvu BiH o tom obavještajnom slučaju, navodi se u zahtjevu.

Također je upozoreno Tužilaštvo BiH kako prema krivičnom zakonodavstvu BiH, standardima novinarske etike sadržanim u novinarskom kodeksu, te u međunarodnim dokumentima Vijeća Evrope, OSCE-a i Evropske federacije novinara svi novinari i urednici imaju pravo za zaštitu izvora informacija.

Niko, pa ni Tužilaštvo BiH nema pravo prisiljavati novinare na otkrivanje informacija o svojim izvorima! U tom kontekstu izražavamo javni protest zbog jutrošnjeg saslušanja novinara Avde Avdića u Tužilaštvu BiH, uz napomenu da je nedopustivo fokus istrage sa navodnog krivičnog djela “upada Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske”, prebacivati na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima, istaknuto je u zahtjevu Udruženja/udruge BH novinari.

Zatražen je i odgovor da li je prilikom donošenja odluke o saslušanju novinara Avde Avdića traženo putem nadležnog suda ili kroz druge pravne instrumente od vlasnika portala Žurnal da “oslobodi” novinara Avdu Avdića od “čuvanja profesionalne tajne” i podijeli informacije sa nadležnim istražim tužiteljem u tom predmetu.

– Pretpotstavljamo kako znate da se prema Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (član 82) “ne može saslušati (…) novinar u svrhu zaštite izvora informacija osim ako je oslobođen te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne – navedeno je u zahtjevu.

Upozoreno je kako tim postupkom Tužilaštvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića, te krši njegovo pravo na slobodu izražavanja koje se odnosi i na slobodu novinarskog istraživanja i prikupljanja informacija, kao i na zaštitu izvora informacija.

Naglašeno je kako nije prvi put da Tužilaštvo BiH saslušava novinare – nedavno je novinarka portala Žurnal Azra Omerović također bila pozvana na davanje iskaza i otkrivanje izvora informacija u vezi sa falsifikovanjem i trgovinom diplomama.

– S obzirom da su se u veoma kratkom vremenskom periodu ponovila dva slučaja isljeđivanja novinara o njihovom istraživačkom novinarskom radu u vezi sa temama od značaja za javnost uz vršenje pritsaka na novinare da otkriju izvore informacija očekujemo da ćete na ovaj dopis odgovoriti hitno, te preispitati sve okolnosti kršenja prava novinara kroz rad Tužilaštva BiH kao pravosudne institucije i kroz postupanje tužitelja pojedinačno, naveli su iz Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoc u zahtjevu Tužilaštvu BiH.

8 thoughts on “Zahtjev Udruženja BH novinari Tužilaštvu BiH u vezi sa saslušavanjem novinara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *