Zaimović prekinuo sjednicu Zastupničkog doma, zastupnici SDA napustili salu

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović je prekinuo današnju konstituirajuću sjednicu, kazavši da će se nastaviti naredne sedmice, na što je reagirala “Osmorka”, tačnije zastupnik Elmedin Konaković, kazavši da je Zaimović nelegalno prekinuo sjednicu. 

– Sutra ističu rokovi za konstituisanje Doma naroda. Parlament još nije konstituisan kako bismo mogli razmišljati o parlamentarnim većinama koje će činiti sutra vlast. Mi jesmo ubjedljivo najveća stranka, pobjednička i zabrinjavajuće je da u rukovodstvo Zastupničkog doma nije predložen Bošnjak – kazao je Zaimović. 

Dodavši kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 

Naime, ranije na sjednici su klubovi stranaka i to Naša stranka, da predsjedavajuća ovog doma bude Mirjana Marinković-Lepić, a dopredsjedavajuća prema prijedlogu SBiH iz reda ostalih Edina Gabela. Obje stranke pripadaju koaliciji “Osmorka”.

Sa ovim prijedlogom se nisu složili iz SDA zamjerajući što u rukovodstvo Zastupničkog doma nije predložen niko iz reda Bošnjaka, te smatrajući da treba sačekati da se implementira izborna volja građana.

Nakon što je prekinuta današnja sjednica zastupnici uz SDA su napustili sjednicu, a predstavnici ostalih stranaka su ostali u sali. Predstavnici “Osmorke” su otišli na sastanak. 

U hodniku je Elmedin Konaković (NiP) dobacio Zaimoviću da je nelegalno prekinuo sjednicu u čemu ga je opovrgnuo Zaimović. 

Faktor

13 thoughts on “Zaimović prekinuo sjednicu Zastupničkog doma, zastupnici SDA napustili salu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *