Zašto Dervišagić od javnosti i dalje krije detalje poduzetih radnji na projektu obnove i restauracije Starog grada u Gradačcu?

SAOPĆENJE ZA JAVNOST, Gradska organizacija
Stranke demokratske akcije:

Zašto gradonačelnik Dervišagić od javnosti i dalje krije detalje poduzetih radnji na projektu obnove i restauracije Starog grada u Gradačcu?


Gradonačelnik Edis Dervišagić se pod krinkom Grada Gradačca u četvrtak, 24. novembra, oglasio saopćenjem za javnost koje nije ni potpisao, pa se postavlja pitanje da li je njegovo ili nekoga drugog iz Gradske uprave, ali s obzirom da se bez njegovog odobrenja ništa ne dešava u Gradskoj upravi, s pravom ga možemo smatrati njegovim.

Stoga, vjerujemo u interesu javnosti koja je živo zainteresovana za ovu temu, postavljamo nekoliko pitanja, prije svega gradonačelniku, a posredno i kompletnoj Gradskoj upravi, te ih pozivamo da u skladu principima transparentnosti, koje podrazumijeva i BFC certifikat kojim se svakodnevno hvale, u problematiku uključe javnost i građane Gradačca, jasnim informacijama, hronološki poredanim i potkrijepljenim dokumentima o svim dosadašnjim aktivnostima na obnovi Starog grada.

Prije toga želimo podsjetiti da je krajem avgusta 2018. godine potpisan ugovor između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Općine Gradačac za finansiranje projekta obnove i sanacije Starog grada u Gradačcu u vrijednosti 1.000.000 maraka. Nakon toga su federalna sredstva ubrzo bila operativna na računu Općine. Prema informacijama dostupnim javnosti, u martu 2020. godine potpisani su ugovori sa arhitektom iz Tuzle za izradu idejnog i izvedbenog projekta sanacije, koji podrazumijevaju projektovanje brojnih zahvata, kako građevinskih, tako i onih koji se odnose na buduće sadržaje u kompleksu. Vjerujemo da je javnost vrlo zainteresovana za ideje i prijedloge koji su definisani projektnim zadatkom, prije svega, ali i za konkretna rješenja koja su ponuđena po završetku projektne dokumentacije, posebno jer se radi i kompleksu koji je historijski i zaštitni znak Gradačca, ali i cijele Bosne i Hercegovine.
Prema onome što se može vidjeti i čuti ovih dana, javnost je veoma malo ili gotovo nikako upoznata s detaljima prethodno navedenog.
Zato, pozivamo gradonačelnika Dervišagića da građanima Gradačca predstavi i da na javni uvid svu raspoloživu dokumentaciju, idejno rješenje rekonstrukcije i sanacije, skice, kao i sadržaje koji su predviđeni u kompleksu Starog grada. Počevši od projektnog zadatka i foto prezentacija, do dokumentacije s kojom danas raspolaže. Također ga pozivamo da prezentuje kompletnu pismenu konverzaciju sa nadležnim institucijama u ovom procesu, kao i njihove odgovore. Da sve ono što tvrdi u saopćenju potkrijepi konkretnim dokumentima i dokazima.


S obzirom na veoma šture i površne informacije koje gradonačelnik plasira u javnost, s pravom se pitamo da li tu ima nešto sakriveno u idejama i projektovanju, planiranim sadržajima i „sadržajima“ od strane uskog kruga ljudi okupljenih oko njega, koji raspolažu svim informacijama? Možda zbog toga ne može dobiti saglasnost nadležnih institucija, jer bi bio narušen izgled spomenika pod zaštitom države?
Evo prilike da nas demantuje i otkloni sve sumnje.

Međutim, postavlja se logično pitanje, da li je obnova Starog grada u Gradačcu bila zaista prevelik zalogaj za Gradsku upravu na čelu sa gradonačelnikom, koji 10 godina nisu sposobni popraviti jedan javni sat u centru grada? Trebali su odmah priznati, da se nađu druge mogućnosti.


Na kraju, imajući u vidu sva zakonska ograničenja i potrebu pribavljanja saglasnosti i odobrenja za bilo kakve zahvate u kompleksu Starog grada, što i gradonačelnik spominje u svom saopćenju, postavljamo mu još nekoliko pitanja:

 • kako je moguće, bez saglasnosti, izgraditi zatvorenu baštu ispred objekta Lovca uz intervencije i na krovnoj konstukciji?
 • kako je moguće, bez saglasnosti, raditi unutrašnje preinake i otvaranje zidova između prostorija u prizemlju Kule Husein kapetana Gradaščevića?
 • kako je moguće, bez saglasnosti, bušiti zidove bedema radi postavljanja vanjske rasvjete?
  Bez obzira na sve prethodno navedeno, SDA Gradačac projekat obnove Starog grada u Gradačcu smatra generacijskim i projektom u koji svi trebamo uprijeti još danas, u interesu svih, posebno budućih generacija, te pozivamo gradonačelnika na transparentnost i uključivanje gradačačke i kompletne bh. javnosti. Na tim principima, SDA Gradačac je spremni dati maksimalan doprinos u prevazilaženju svih proceduralnih i drugih prepreka na koje se eventualno naiđe u njegovoj realizaciji.

One thought on “Zašto Dervišagić od javnosti i dalje krije detalje poduzetih radnji na projektu obnove i restauracije Starog grada u Gradačcu?

 • 01/12/2022 at 2:53 am
  Permalink

  Appreciating the time and energy you put into your site and
  in depth information you provide. It's awesome to come across a blog every
  once in a while that isn't the same outdated rehashed information. Wonderful read!
  I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *