Zašto Gradačac već dvije godine nema sanitarnog inspektora?

Za portal gradacac.live izjavu je dao  mr. Elvir Peštalić, glavni medicinski tehničar Doma zdravlja Gradačac. Tema razgovora je nedostatak sanitarnog inspektora odnosno diplomiranog sanitarnog inženjera.

Naš sagovornik ističe da je proteklo gotovo dvije godine od odlaska bivše sanitarne inspektorice Fatime Džinović u penziju a da Gradačac od tada nije dobio novog sanitarnog inspektora. To je veliki problem koji može kulminirati pojavom hidrične infekcije a koja mještanima Gradačca u toku ove krize oko korona virusa sigurno ne treba.

“Proteklo je gotovo dvije godine od odlaska bivše sanitarne inspektorice Fatime Džinović u penziju, i zaista mi nije poznat razlog zašto se toliko dugo čeka na imenovanje novog inspektora. Vrlo često se dešava u individualnim vodovodima da izvorišta istih budu kontaminirana bakterijama. Nalazi vode u Gradačcu se redovno uzimaju, ali, epidemiolog Doma zdravlja bi trebao poslati akt prema sanitarnom inspektoru kog trenutno nemamo, a koji bi jedini imao kompetencije da u slučaju kontaminacije ograniči korištenje vode, ili istu proglasi zabranjenom za piće”

Na naše pitanje o kojim vodovodima je u Gradačcu konkretno riječ,i koje su posljedice hidrične infekcije po stanovništvo, mr. Elvir Peštalić odgovara:

“Mislim na sve vodovode u Gradačcu, bez izuzetka. Hidrična infekcija prenosi se vodom, a vodom se mogu prenositi bakterijske infekcije, virusne i gljivične. Najčešće hidrične infekcije su Escherichia coli (ešerihija koli) o kojoj se radi u 90% slučajeva, enterokokus. To su bakterije koje se nalaze u kanalizaciji, a može se zagaditi i sam izvor sa površinskim i kanalizacionim vodama, ali isto tako i cijela mreža koja je u većini slučajeva dotrajala.

Mi smo u Gradačcu imali oboljenje, a riječ je o mještanima Mahmut mahale. Oboljenje od ovih bakterija obično se manifestuje u obliku povraćanja i proliva. Posebno rizične skupine su djeca i osobe sa oslabljenim imunitetom za koje posljedice mogu biti kobne.”

gradacac.live

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *