Završava se berba: 32 berača nabrala 150 tona kvalitetne šljive, sve ide u Njemački, Austriju i Italiju…

Ove godine, grad je u dva maha opustošio gradačačke šljivike, pa se procjenjuje se da je ovogodišnji rod umanjen za 30-40 posto

Sa 12 hiljada stabala na 2.000 hiljade dunuma, Raif Čolić, najveći je proizvođač šljive u Gradačcu, ali i u regiji. Kada godina ponese, Čolić proizvede više od 300 tona šljive četiri vrste, kao što je bio slučaj prošle godine.

Ove godine, grad je u dva maha opustošio gradačačke šljivike, pa se procjenjuje se da je ovogodišnji rod umanjen za 30-40 posto.

To su procjene. Negdje su šljivici stradali i do 50 posto. Ja ću ove godine ubrati oko 150 tona kvalitetne šljive i sve ide u izvoz u Njemačku, Austriju i Italiju. Cijena je oko 70 feninga po kilogramu prve klase. Berba će trajati još dan-dva i gotovo je.

Berača ima, dolaze iz susjednih sela za dnevnicu od 40 maraka, plus imaju prijevoz. Ja sam poslije nevremena, kada je grad smlatio urod šljive, svoje šljivike, danima „liječio“ raznim lijekovima, što je proizvodnju itekako poskupilo. Tako je to kod poljoprivrede, nikad ne znaš šta sve može da udari i nanese štetu, ali čovjek se mora se boriti – kaže Raif Čolić.

Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *