Zgrada u Dubaiju jasno pokazuje kome pripada budućnost

“Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu. Budućnost ne čeka. Budućnost može da se dizajnira i izgradi danas. Tajna obnove života, razvoja civilizacije i napretka čovječanstva je u jednoj riječi: inovacija”.

Ovo su riječi ispisane na jednoj od najljepših zgrada na svijetu, izgovorio ih je šeik Muhamed, a njegovi moćni citati krase Muzej budućnosti u Dubaiju.

Izgradnja ove gigantske zgrade, vrijedne 136 miliona dolara, trajala je šest godina. Dok je još bio u izgradnji objekat je privlačio poglede, a geometrijski skelet je zaista počeo da dobija svoj oblik tek kada su dodate metalne ploče prekrivene kaligrafijom.

Uzdižući se na 77 metara iznad zemlje, upečatljiva struktura je arhitektonsko čudo, izgrađeno korištenjem robotske tehnologije sa naglaskom na održivost.

Muzej budućnosti u Dubaiju (Peđa Vučković/Danas.rs)

Tačnije, zgradu bez stubova napaja 4.000 megavata solarne energije i dom je sedam jedinstvenih i različitih spratova, pa nije ni čudo što ju je Architectural Digest nazvao „trenutnom (i veoma prilagodljivom) ikonom“.

Muzej budućnosti je izgrađen u obliku oka ili kaurija i obuhvata tri glavne karakteristike; zeleno brdo na kome stoji i koje simbolično označava zemlju sa čvrstim temeljima, sama građevina predstavlja čvrsti establišment i treća karakteristika je rupa u sredini koja predstavlja vrijeme u historiji i mogućnosti koje nas čekaju u budućnosti čovječanstva, piše Danas.

I dok se muzeju divite, a samo stojite ispred njega, jednostavno vam nije jasno šta vas sve očekuje unutra. Tradicionalni muzeji prikazuju fragmente prošlosti, a šta prikazuje Muzej budućnosti?

Riječ je o živom muzeju u kome posjetioci igraju aktivnu ulogu. Muzej ima za cilj da doprinese dubokom intelektualnom pokretu, povezujući mislioce i stručnjake iz cijelog svijeta. On je futuristički portal u kome svaki od spratova predstavlja budućnost zdravstva, transporta, avijacije, pametnih gradova, vladinih usluga, svemirskih putovanja…

U magičnom predvorju odmah vas dočekuje dron u obliku pingvina koji pliva kroz vazduh, lift je maskiran u svemirsku letjelicu sa ekranima umjesto prozora, pa vas tokom „leta“ od četiri minuta vodi do svemirske stanice OSS Hope, koja je 600 kilometara iznad zemlje i 50 godina u budućnosti.

U Muzeju je biblioteka koja čuva 4.500 životinjskih DNK kodova. Ako ste gledali seriju „Black Mirror“ u jednom momentu ćete se osjetiti kao da ste na samom setu jer susret ćete se sa zastrašujućim CiberDogom, ali i sa čipovima za praćenje koji se ugrađuju ispod kože, tu je i odjeća otporna na viruse i roboti u obliku sokola koji su napravljeni da kontrolišu populaciju ptica…

Cijena ulaznice za posjetu Muzeju budućnosti kreće se od 145 AED (40 eura). Postoji više ulaznica za Muzej budućnosti, koje su dostupne online. Svakako prije kupovine provjerite šta vam koja ulaznica nudi i uživajte, jer „budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *