Zmajeve tajne: Ratna košulja Husein kapetana Gradaščevića

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hrvatski državni muzej u Banjoj Luci otkupio je od Hairije (rođ.Gradaščević), supruge banjalučkog posjednika Jusuf-bega Filipovića ratnu košulju Huseina kapetana Gradaščevića, koja se u knjizi autora Muhameda Garčević spominje i pod nazivom “Košulja-hamajlija”.

Po predajama porodice Gradaščević, ovu košulju Husein kapetan kao zaštitu nosio je u svojim bitkama. Ovu predaju prije nekoliko godina potvrdio je i Muhamed Bego Gradaščević, potomak čuvene gradačačke porodice. Za vrijeme osmanskog carstva jedan od raširenih običaja bilo je ispisivanje raznih dova na ratne košulje i oružje ratnika sa ciljem dobivanja pomoći od Allaha Uzvišenog.

Na ratnoj košulji Husein kapetana Gradaščevića  bila je ispisana 110.kur’anska sura En-Nasr, 255.ajet sure El-Bekare (Ajetu-l-Kursijj), imena nekoliko ashaba Božijeg Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, koji su učestvovali u bitci na Bedru, 624.godine.

Autor knjige “Košulja-hamajlija Husein kapetana Gradaščevića”, Muhamed Garčević, ističe:

“U vrijeme kada je nastala u Bosni i Hercegovini, po svoj prilici, nije bilo izuzetno vještih i znamenitih spravljača zapisa i hamajlija. Ovim su se vještinama bavili, izgleda, ljudi skromnog obrazovanja, neuki i neupućeni u tajne vještine i učenja, koji čak nisu dobro poznavali ni inspirativne sadržaje Kur’ana, a da ne govorimo o arapskom jeziku, islamskim mističnim tradicijama, zvjezdoznanstvu, numerologiji, moćnim Božijim argumentima i kreiranju vefkova, pentagrama i heksagrama… šta više, i ono što su mogli da prepišu iz starih knjiga i rukopisa, prepisivali su aljkavo i pogrešno, s mnogo jezičkih i slovnih grešaka, ispuštajući značajne odlomke, izreke, magične formule i čitave riječi.”

Za vrijeme bitke na Sarajevskom polju, sedam konja poginulo je ispod Husein kapetana, dok je on lično prošao bez ijedne ogrebotine.

Na polukružnoj kragni, crnim tušem na crvenim vodoravnim crtama ispisan je ajet

“Utičem se Bogu od prokletog šejta. U ime Boga općet Dobročinitelja, Milostivoga, Kada Božija pomoć i pobjeda istine dođe, i kada budeš video kako ljudi, odjel po odjel, u Božiju vjeru stupaju, hvali i veličaj Tvoga Gospodara, i moli Ga za oprost, jer zaista On prima kajanje iskrenih pokajnika.”

Na prednjoj strani, pokraj razreza, u vertikalnom nizu, na obje strane, nanizano je po deset istovjetnih krugova, oivičenih zlatnom bojom. Podloga na kojoj su krugovi obojena je crveno i modro, i to tako da su lijevi dijelovi crveni, a desni modri. Magični krugovi na crveno-modroj podlozi nastavljaju se vodoravno i uspravno po samim rubovima prednje i zadnje strane košulje, sve do ispod pazuha – ukupno 38 krugova!

U svakom od tih istovjetnih krugova ispisano je po nekoliko imena Poslanikovih sallallahu alejhi ve sellem ashaba.

Iako se o ratnoj košulji Zmaja od Bosne znaju gotovo svi detalji i pojedinosti, njena sudbina nam je nepoznata. Znamo da je njena dužina, računajući prsa i leđa, ravno 105 centimetara, širina na mjestu gdje su naramenice 85 centimetara, prednji razred 42, rukavi-naramenice dugi su 16 a široki 18 centimetara, dok je unutrašnja strana čista i neispisana.

Na leđima se nalazi nekoliko većih i manjih mrlja za koje se dugo vremena vjerovalo da su mrlje od Huseinove krvi, ali je analizom izvršenom u higijenskom Zavodu u Banjoj Luci 1941.godine pouzdano utvrđeno da se ne radi o ljudskoj krvi već o mrljama čije je porijeklo nepoznato.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *