BiHVIJESTI

BAKIR IZETBEGOVIĆ UPUTIO ČESTITKU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Prije 79 godina na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a narodi i građani Bosne i Hercegovine hrabro su se suprostavili fašizmu, obnovili državnost domovine, učvrstili njen multietnički karakter i afirmisali ravnopravnost svih ljudi koji u njoj žive.

Vrijednosti utkane u Rezoluciju ZAVNOBiH-a temelj su moderne države Bosne i Hercegovine. Ti temelji su u proteklim decenijama izloženi brojnim i snažnim udarima. U najtežim historijskim okolnostima, suočeni sa brutalnom agresijom i vodeći se istim idejama koje su vodile učesnike ZAVNOBiH-a, odbranili smo njenu državnost i izborili samostalnost.

Za ravnopravnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine još uvijek se borimo. Danas rodno mjesto ZAVNOBiH-a, Mrkonjić Grad, nije „i srpski, i hrvatski, i muslimanski“ već pravo na njega prisvaja samo jedan narod. I Mrkonjić Grad nije izuzetak.

Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS izloženi su sistemskoj diskriminaciji i žive u aparthejdu. Sa diskriminacijom se suočavaju i Srbi u određenim dijelovima FBiH, dok su oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda uskraćeni za neka od osnovnih ljudskih prava.

Umjesto da postojeću diskriminaciju eliminiše, Ured visokog predstavnika ju je posljednjom odlukom dodatno produbio. Etničke podjele u FBiH su njom učvršćene, dok se na obespravljenost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS žmiri.

Predstojeći Dan državnosti, na koji se prisjećamo ZAVNOBiH-a, prilika je da još glasnije ukažemo na narušavanje njegovih vrijednosti i principa, ali i da pošaljemo poruku da nikada nećemo odustati od borbe za njih.

Predano ćemo raditi sve dok svaki građanin Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju ne bude potpuno ravnopravan, baš onako kako je propisano Rezolucijom ZAVNOBiH-a. Dok svaki Sarajlija, Banjalučanin, Tuzlak, Mostarac, Širokobriježanin i Prijedorčanin, bez obzira kojem narodu pripada, kako se zove, kojem se Bogu moli i da li mu se uopće moli, ne bude imao jednaka prava, naša borba neće prestati.

U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti, uz želju da već naredni 25. novembar dočekamo bliži našem konačnom cilju.

2 thoughts on “BAKIR IZETBEGOVIĆ UPUTIO ČESTITKU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *