Bilal Hamidović iz BiH pobjednik takmičenja u čitanju Kur'ana na Kosovu

Takmičilo se 40 učenika i učenica srednjih vjerskih škola iz osam zemalja, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Turske i Kosova

Proglašenjem pobednika, danas je u Prištini završeno drugo po redu regionalno takmičenje u lijepom učenju te učenju Kur'ana napamet, koje je organizovano pod patronatom predsjednika Islamske zajednice Kosova, muftije Naima Trnave u srednjoj medresi Alaudin, javlja Anadolu Agency (AA).

Takmičilo se 40 učenika i učenica srednjih vjerskih škola iz osam zemalja, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Turske i Kosova.

Prvo mjesto u najtežoj kategoriji učenja 5 džuzeva, odnosno 100 stranica Kur'ana u ženskoj konkurenciji osvojila je Amire Durguti s Kosova, dok je u muškoj konkurenciji prvi bio šesnaestogodišnji Bilal Hamidović iz medrese Gazi Husrev-bega iz Sarajeva.

Hamidović u izjavi za AA kaže da se po prvi put takmičio na Kosovu.

“Bilo je prelijepo, svi su drugačiji i specifični na različite načine, kako po učenju tako po načinu ponašanja. Svi su predobri i bilo je jako, jako lijepo”, kaže Hamidović.

U ovoj najtežoj kategoriji kod žena je drugo mjesto osvojila Emina Zukorlić iz Novog Pazara, a kod muškaraca drugi je bio Ubejd Ademi s Kosova.

Jakup Çunaku, direktor medrese Alaudin u Prištini, ujedno i organizator skupa, izjavio je za Anadolu Agency da je cilj ovog takmičenja približavanje, upoznavanje i razmjena iskustava učenika i nastavnika medresa iz regiona.

“Takmičilo se ukupno 40 srednjoškolaca, koji su podijeljeni u četiri kategorije, i za žene i za muškarce. Prva kategorija je učila napamet 30. džuz, Amme džuz iz Kur'ana. U drugoj kategoriji su bila po 3 džuza iz Kur'ana, potom kategorija pet džuzeva za oba pola, a poslednja kategorija je lepo učenje Kur'ana”, rekao je Çunaku.

U žiriju su bili Dr Emjad Sa’adeh iz Jordana, Abdullah Al Muhib iz Sirije, Safet Hoxha s Kosova i Aziz Alili iz Hrvatske.

Takmičenje je trajalo od 1. do 3. novembra, a za učesnike je danas organizovana ekskurzija po Kosovu.

 

Face TV

 

12 thoughts on “Bilal Hamidović iz BiH pobjednik takmičenja u čitanju Kur'ana na Kosovu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *