Erdogan: Ako danas ne zaštitimo Al-Aksu, sutra nećemo biti u stanju zaštiti Kabu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako Trumpov takozvani mirovni plan nije ništa drugo nego aneksija okupirane palestinske teritorije

 

Ankara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako Trumpov takozvani mirovni plan nije ništa drugo nego aneksija okupirane palestinske teritorije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na sastanku s pokrajinskim predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se dotakao i aktuelnih pitanja.

Glavna tema Erdoganovog obraćanja bio je takozvani mirovni plan koji je nedavno predstavio američki predsjednik Donald Trump, a koji je predstavljen kao “sporazum stoljeća”.

Erdogan je rekao kako bi prepuštanje Jerusalema u krvave kandže Izraela bilo najveće zlo počinjeno protiv cijelog čovječanstva.

Naglasio je također kako je cilj Trumpovom takozvanog plana aneksija okupirane palestinske teritorije.

“Nipošto ne priznajemo i ne prihvatamo plan koji u osnovi potpuno uništava Palestinu i uzurpira Jerusalem”, rekao je Erdogan te dodao:

“Kao i hiljadama godina, Jerusalem je i danas ključ mira u svijetu. Urušavanje Jerusalema znači urušavanje svijeta.”

Turski predsjednik je podvukao kako Jerusalem predstavlja crvenu liniju.

“Ako danas ne zaštitimo svetost džamije Al-Aksa, sutra nećemo biti u stanju zaštiti Kabu. Zbog toga je Jerusalem naša crvena linija”, kazao je Erdogan.

Dodao je također kako se i kršćani trebaju usprotiviti tom planu.

Osvrnuo se i na dešavanja u Siriji, te kazao kako je svako dešavanje u toj zemlji za Tursku u najmanju ruku bitno kao ono što se dešava unutar naših granica.

“Nećemo biti posmatrači na dešavanja u Idlibu, kao ni u drugim regijama Sirije. Ono što mi najiskrenije želimo jeste stabilnost Sirije”, rekao je Erdogan.

Govoreći o Libiji, Erdogan je uputio kritike na račun onih, kako je rekao, iz svih dijelova svijetu koji šalju plaćene vojnike u redove pučističkog generala, a s druge strane kritikuju Tursku.

“Umjesto legitimne vlasti i naroda Libije, oni koji stoje uz pučiste prije svega su izdajnici demokratije. Kada je riječ o Libiji, niko nema pravo prigovarati Turskoj, posebno oni koji daju podršku baronima okrvavljenih ruku”, poručio je Erdogan.

One thought on “Erdogan: Ako danas ne zaštitimo Al-Aksu, sutra nećemo biti u stanju zaštiti Kabu

  • 10/10/2022 at 2:52 am
    Permalink

    I got what you mean , thankyou for posting.Woh I am thankful to find this website through google. “Food is the most primitive form of comfort.” by Sheila Graham.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *