Olimpijska dvorana Zetra spremna za dolazak Erdogana!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravit će sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će održati predizborni miting u sklopu osmosatovnog događaja u organizaciji Unije evropskih turskih demokrata. Olimpijska dvorana Zetra je gotovo spremna za događaj koji je polarizirao bh. javnost.
Tokom boravka u Sarajevu Erdoganu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a glavni skup će se održati u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrđeno da je početak skupa planiran za 11 sati, a završetak u 19 sati.

S obzirom na veliki interes u Zetri se prema procjenama MUP-a KS očekuje između 10 i 15 hiljada posjetilaca.

Također, on će se susrest s predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem. Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdogan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdogan klanjati akšam-namaz.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu.

Napomenuo je da se Turska trudi biti prijatelj što i dokazuje zbog čega ne vidi razlog ovakvoj, kako je kazao, “negativnoj euforiji” u odnosu na dolazak predsjednika Erdogana te je ocijenio da se radi o pretjerivanju, smatrajući da će se sve smiriti nakon nedjelje.

Kao što smo već pisali, u glavnom gradu BiH smještajni kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni 19. i 20. maja.

Njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove. Događaj kojeg u BiH organizira UETD također je naišao na žestoke kritike.

Podsjećamo, 24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Veće ovlasti turskog predsjednika stupit će na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *