Evropski očaj zbog gasa diže ih na listi najbogatijih zemalja svijeta

Predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu će podići međunarodni prestiž Katara, ali ubrzana potraga za alternativnim dobavljačima gasa za Evropsku uniju mogla bi ovu bliskoistočnu zemlju učiniti jednom od najbogatijih na svijetu.

Kako prenosi Bloomberg, nekoliko visokih zvaničnika Evropske unije posjetilo je posljednjih nedjelja glavni grad Katara Dohu i svi su imali jasnu poruku – potreban nam je vaš gas što je prije moguće.

Prvi „led” probila je Njemačka, koja je svojim energetskim kompanijama naložila da počnu pregovore o ugovorima o snabdijevanju gasom sa katarskim dobavljačima. Fokus na katarski tečni prirodni gas (LNG) posebno je pojačan ovih dana, nakon obustave isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Sudeći po podacima za prvi kvartal, katarski izvoz energije bi ove godine trebalo da premaši 100 milijardi dolara, prvi put od 2014. godine. To će tamošnjem rukovodstvu pružiti još veće mogućnosti za ulaganje na svjetskim berzama (i posredno postizanje spoljnopolitičkih ciljeva) kroz državni investicioni fond od 450 milijardi dolara. Pored toga, Doha očekuje ekonomsku korist od 20 milijardi dolara od Svjetskog prvenstva u fudbalu kasnije ove godine. Sve ovo dodatno će obogatiti jednu od najbogatijih zemalja svijeta, prenosi Poslovni.hr.

Očekuje se da će ekonomija vrijedna 200 milijardi dolara ove godine porasti za dodatnih 4,4 odsto, najviše od 2015, pokazuju procjene američke banke Citigroup.

U zemlji od tri miliona ljudi, BDP po glavi stanovnika bi ove godine trebalo da dostigne skoro 80.000 dolara, blizu nivoa Švajcarske ili Kajmanskih ostrva. Riječ je o velikom ekonomskom zaokretu te male zemlje na Arapskom poluostrvu. Naime, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i njeni saveznici utrošili su tri godine da Katar ekonomski nazaduju zbog njegovih veza sa regionalnim islamističkim grupama i Iranom.

Nakon toga uslijedila je pandemija virusa korona koja je ozbiljno snizila cijene energije, ubrzavajući za neke neizbježni trend napuštanja fosilnih goriva i prelaska na čiste izvore energije. Osim toga, organizacije za ljudska prava upozorile su na maltretiranje stranih radnika koji su gradili stadione i infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo. Samo u 2020. godini na tim gradilištima život je izgubilo najmanje 50 radnika.

Ali, danas je završen ekonomski bojkot arapskih susjeda, a cijene gasa u Evropi su na rekordnom nivou. Katarski vladar, emir Tamim bin Hamad Al Tani, tražena je osoba i u Evropi i u Sjedinjenim Državama. Na januarskom sastanku u Bijeloj kući na kojem se razgovaralo o „osiguranju stabilnosti globalnog snabdijevanja energijom“, predsjednik Džo Bajden je rekao da je Katar „najvažniji saveznik van NATO-a“.

Istovremeno, i dalje postoje tenzije između SAD i do sada najvažnijeg saveznika u tom dijelu svijeta, Saudijske Arabije, zbog odbijanja da zajedno sa UAE poveća proizvodnju nafte i tako doprinese padu cijena. Treba napomenuti da je Katar 2021. godine pokrenuo projekat vrijedan 30 milijardi dolara koji bi do 2027. izvezao 60 odsto više LNG-a.

Riječ je o izgradnji šest terminala za utečnjavanje gasa. Prije nego što je izbio rat u Ukrajini, neki analitičari su dovodili u pitanje isplativost investicije. Ali sada je potražnja toliko velika da je katarska vlada najavila da bi mogla izgraditi još jedan takav terminal.

„Trenutak je veoma srećan što je Katar svjedočio novom pokretaču rasta u ovoj deceniji“, kaže Ziad Daud, glavni ekonomista za tržišta u razvoju u Bloomberg Economics.

Trenutno Katar ne može proizvesti dovoljno LNG-a da zadovolji evropske potrebe. Spoljni ekonomski posmatrači sada pitaju šta će Katar uraditi sa tim novcem. Upućeni tvrde da će se dobar dio novca sliti u državni investicioni fond. To bi omogućilo fondu, koji je već veliki akcionar u kompanijama kao što su Volkswagen i britanska banka Barclays, kao i investitor u nekretnine u Njujorku i Londonu, da ubrza ulaganja u tehnološke kompanije. Međutim, Katar bi takođe mogao da iskoristi novostečeno bogatstvo za finansiranje političkih ciljeva u regionu.

Prošlog mjeseca, katarska vlada je najavila ulaganje od pet milijardi dolara u Egipat. To je dio plana zalivskih država za podršku toj sjevernoafričkoj zemlji, potresanoj skokovitim cijenama hrane nakon izbijanja rata u Ukrajini. Treba napomenuti da neke investicije vezane za spoljnopolitičke ciljeve nisu dobro išle. Katarski investicioni fond uložio je nekoliko milijardi dolara u rusku imovinu, uključujući naftnu kompaniju Rosnjeft. Vrijednost te imovine je sada veoma mala.

21 thoughts on “Evropski očaj zbog gasa diže ih na listi najbogatijih zemalja svijeta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *