Fadil Novalić obišao poplavljena područja u Kiseljaku i Busovači

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sinoć je, u pratnji predstavnika Federalne uprave civilne zaštite, obišao poplavama pogođena područja u opštinama Kiseljak i Busovača, te se upoznao o razmjerama štete i trenutnom stanju na terenu, kao i aktivnostima koje se poduzimaju da bi šteta bila sanirana.

“Obišli smo poplavljena područja i dobili detaljne informacije od direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. Ekipe ostaju da rade cijelu noć na ispumpavanju vode sa komunikacije Kiseljak – Busovača, ali i iz dvorišta porodičnih kuća. Prvi prioritet nam je ljudski život i sada radimo na tome da vodu što prije vratimo u riječna korita. Tokom narednih dana obići ćemo i ostale općine u FBiH koje su pogođene poplavama”, kazao je Novalić.

U pratnji načelnika  Asima Mekića, Novalić je obišao timove civilne zaštite u Busovači.

Zbog jakih padavina i topljenja snijega juče je u većem dijelu BiH došlo do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka, te njihovog izlijevanja iz korita. Došlo je  do plavljenja kuća, dvorišta,  poljoprivrednih površina te saobraćajnica.

Situacija u Srednjobosanskom kantonu još uvijek je alarmanta. Putna komunikacija prema brojnim mjestima je i dalje blokirana uslijed izlijevanja Lašve i Vrbasa.

U Busovači je proglašena vanredna situacija, odnosno stanje elementarne nepogode, zbog brojnih poplava, ali i odrona. Načelnik Busovače Asim Mekić rekao  je sinoć da je Busovača odsječena sa dvije strane, iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *