Historijski čin: Američki kongres opozvao Trampa, odluku o smjeni donosi Senat

Donald Trump – treći predsjednik SAD opozvan u Predstavničkom domu

Donald Trump je u srijedu veče postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Riječ o istorijskom koraku, koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podijeljene Amerike, navodi agencija Reuters.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je prijedlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga – zloupotrebu položaja – glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka – opstrukcija Kongresa – usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trumpa da je zloupotrijebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena, jednog od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsjednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je „18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsjednik“.

Pelosi se zahvalila predsjedavajućem Odbora za pravosuđe Jerroldu Nadleru i predsjedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Schiffu koji su sprovodili istragu i sastavili prijedlog o opozivu Donalda Trumpa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsjedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji“, rekla je Pelosi.

 

Bijela kuća: Trump spreman za naredne korake

Bijela kuća je poslije glasanja saopštila da je “Trump spreman za naredne korake i uvjeren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu”.

Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prijestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsjednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da djeluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Trump je govorio na mitingu u Michiganu, na kojem je rekao da je proces opoziva “politički samoubilački marš” za Demokratski stranku.

“Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču”, rekao je Trump.

Ubzro poslije okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

“Poslije tri godine mračnog lova na vještice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca”, naglasio je američki predsjednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu “od prvog dana”.

2 thoughts on “Historijski čin: Američki kongres opozvao Trampa, odluku o smjeni donosi Senat

 • 10/10/2022 at 4:36 am
  Permalink

  I like this weblog very much, Its a real nice post to read and incur info . “A fair exterior is a silent recommendation.” by Publilius Syrus.

  Reply
 • 23/11/2022 at 4:58 pm
  Permalink

  You should participate in a contest for among the best blogs on the web. I will advocate this website!

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *