Irak pripremio mehanizam za izbacivanje američkih vojnika

Abdul Kareem Khalaf, vojni glasnogovornik premijera Adela Abdula Mahdija, nije otkrivao detalje o kakvom je mehanizmu riječ

Bagdad

Iračka vlada je saopćila kako je spreman mehanizam potreban za izbacivanje američkih snaga iz zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pripremili smo mehanizam i plan potrebne za izbacivanje američkih vojnika iz Iraka”, saopćio je Abdul Kareem Khalaf, vojni glasnogovornik premijera Adela Abdula Mahdija, koji nije otkrivao detalje mehanizma.

Khalaf se osvrnuo i na prisustvo koalicije usmjerene protiv terorističke organizacije ISIS u Iraku te kazao kako će pomenute snage u zemlji moći ostati jedino kako bi pružale obuku i davale savjete iračkim vojnicima.

“Vlada je ograničila područje djelovanja koalicionih snaga. Trenutno im nije dozvoljeno nikakvo djelovanje“, rekao je Khalaf.

Govorio je i o ubistvu iranskog generala Qassema Soleimanija i zamjenika šefa Hashd al-Shaabija Abu Mahdija al-Muhandisa.

“Ovo što je urađeno je nepoželjna glupost. Soleimani je bio naš gost i nije smio biti meta“, rekao je Khalaf.

Komentarisao je i navode američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti sankcije Iraku.

”Njegove prijetnje sankcijama nisu ispravan stav. Iračka vlada će nastaviti ekonomsku saradnju sa SAD-om“, rekao je Khalaf.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *