Iz BiH stiže prvo pametno odijelo

Do kraja godine Bosna i Hercegovina trebala bi dobiti prototip svog prvog pametnog odijela. Proizvest će ga Tehničko-remontni zavod (THZ) Hadžići u sklopu ambicioznog plana preustroja, piše tportal, jedan od vodećih internet portala u Hrvatskoj.

Naša pametna odijela će moći prikupljati podatke o poziciji, brzini kretanja, položaju u prostoru, podatke o okolišu poput temperature zraka, pritiska i prisutnosti određenih plinova te mjeriti puls, temperaturu, krvni pritisak i nivo perspiracije osoba koje ih nose – rekao je tportalu direktor TRZ-a Hadžići Meho Rekić.

Osim toga, podržavat će prijenos podataka i komunikaciju putem mreža 3G, 4G, Wi-Fi te drugih oblika bežične komunikacije.

Za sakupljanje podataka bit će korištene razne vrste senzora, žičnih ili bežičnih, uvezanih u ‘tjelesnu mrežu’ ugrađenu u pametno odijelo preko komercijalne platforme (za tablet računalo ili pametni telefon), odnosno namjenski izrađeno računalo za posebne svrhe.

U planu je i izrada odijela od posebnih pametnih materijala, dodao je Rekić, ne preciziravši o čemu se tačno radi.

Takva odijela bit će moguće koristiti u rudarstvu, energetici, vodoprivredi, vojsci, vatrogastvu, civilnoj zaštiti, pri lociranju zaposlenih, transportu…

Recimo, u slučaju nesreće u rudniku mogla bi pomoći ne samo pri bržem pronalaženju unesrećenih rudara, već i pri određivanju kome od njih treba najprije pružiti prvu pomoć.

Razvoj pametnih odijela bio je prirodan nastavak razvoja standardnih zaštitnih odijela na kojima u TRZ-u Hadžići rade već niz godina za civilne i namjenske primjene, pojasnio je Rekić.

– U zadnjih godinu dana okupili smo prvoklasni tim inženjera i istraživača s obimnim međunarodnim iskustvom iz nekoliko područja ključnih za razvoj i proizvodnju pametnih odijela. Među njima je nekoliko doktora nauka, nekolicina inženjera elektrotehnike, informacijskih tehnologija i strojarstva, kao i TRZ-ovi krojači starog kova, naveo je Rekić.

Pametno odijelo jedan je u nizu projekata kojim TRZ Hadžići namjerava revitalizirati poslovanje. Prema pisanju medija iz BiH, s još desetak kooperanata spremni su za serijsku proizvodnju prvog raketnog ručnog bacača domaće izrade RPG 7 MX2.

Razvili su padobran za minobacačke svjetleće granate svih kalibara, u pripremi je tehnologija lansera za nitroglicerinski metak…

Namjeravaju se i dalje baviti svojom temeljnom djelatnošću – remontom vojnih vozila i opreme – a dosad su radili na američkim tenkovima tipa M60-A3, haubicama od 155 milimetara…

Firma bi sa sadašnjih 80 trebala iduće godine narasti na gotovo 140, a u iduće dvije godine i do hiljadu zaposlenih.

8 thoughts on “Iz BiH stiže prvo pametno odijelo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *