Jak vjetar obarao stabla u Bihaću i prouzrokovao probleme u gradu

Jak vjetar na području grada Bihaća od jutros je uslovio probleme građanima i nadležnim službama.
Oboreno stablo prouzrokovalo je manju materijalnu štetu na zgradi Kantonalnog suda, dok je oštećen i dio krova na objektu Privremenog prihvatnog centra u Borićima.

Evidentirano je još nekoliko slučajeva obaranja stabala, zbog čega je i dolazilo do povremenih i kratkotrajnih zastoja u saobraćaju. U određenim gradskim područjima dolazilo je i do prekida u isporuci električne energije.

Podaci iz bihaćke meteorološke stanice potvrđuju jake udare vjetra do 40 kilometara na sat, a naglašeno je da se radi o intenzivnim udarima bez prestanka, zbog čega je i došlo do ovakvih problematičnih situacija.

Vjetar je donekle otežao i vatrogasnu intervenciju na zapaljenom niskom rastinju, nedaleko od Graničnog prijelaza Izačić.

“Ekipa je trenutno na terenu i drži situaciju pod kontrolom. Radi se o zapaljenom baštinskom otpadu ili niskom rastinju, kojeg gase vatrogasci s obje strane granice već dva dana. Najvažnije je to što nema opasnosti po stambene i druge objekte – rekao je komandir Vatrogasnog doma u Bihaću Mirsad Šehić.

U operativnim centrima Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća još se prikupljaju informacije s terena, ali je istaknuto da nema razloga za ozbiljniju zabrinutost.

Već u poslijepodnevnim satima najavljene su padavine i slabljenje udara vjetra.

19 thoughts on “Jak vjetar obarao stabla u Bihaću i prouzrokovao probleme u gradu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *