Oluje širom Hrvatske: Pijavice, tuča, snijeg, grmljavina, vjetar čupa stabla…

 

DUGO najavljivana promjena vremena nastupila je danas.

 

Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar radi kaos

Nevrijeme je počelo u Zagrebu, gdje pada jaka kiša i puše jak vjetar, grmi i sijeva. Stigla nam je snimka ZET-ovog busa koji prokišnjava. Vozio je na relaciji Glavni kolodvor-Dugave.

Osim toga, snažan vjetar radi kaos po gradu.

Nevrijeme u Čakovcu, Bjelovaru, Koprivnici

Kako javlja eMedjimurje, nevrijeme je i u Čakovcu. Tamo je jak vjetar iščupao veliko stablo kod čakovečke škole.

I u Rijeci je već počela padati kiša, praćena jakim jugom i valovima.

Na državnoj cesti od Koprivnice prema Križevcima došlo je do velike gužve zbog pada drveta preko strujnog kabela, koji je pao na kamion.

Kod Bjelovara je padala i tuča. Nevrijeme je i počelo i u virovitičko-podravskoj županiji. Iz Brezovljana Vojlovičkih stiže nam forografija srušenog stabla.

Počeo padati i snijeg

Počeo je padati i snijeg. Kako se vidi na HAK-ovim kamerama, u Delnicama i okolici stvorio se snježni pokrivač.

HAC: Na cestama su zimski uvjeti

Oglasili su se i iz HAC-a, javljaju kako su na cestama zimski uvjeti.

“Kako je i bilo najavljeno u nekim dijelovima  zemlje počele su  padaline, naročito u gorskim predjelima uz povremeno jake udare vjetra. Obzirom na vremenske prilike, apeliramo na vozače za dodatnim oprezom. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, potrebno je provjeriti stanje na cestama. Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu”, javljaju iz HAC-a.

“Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta provjerite stanje na cestama prije kretanja na put.  Sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) – Stanje na autocestama. Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111”, dodaju iz HAC-a.

Jako jugo i u Zadru

Jako jugo počelo je puhati i u Zadru, more je promijenilo boju.

HR vrijeme na svojem Facebooku poziva na oprez zbog udara vjetra koji će se kretati brzinom od 60 do 100 km/h, što je za kopnenu Hrvatsku rijetkost.

Danas će biti jakog i olujnog vjetra

Mjestimice će biti kiše, osobito od sredine dana. Padat će lokalno izraženija kiša koja će biti praćena grmljavinom, a uz zahladnjenje u gorju će prelaziti u snijeg i stvarati tanji snježni pokrivač.

Prema večeri se očekuje postupan prestanak oborine.

Na kopnu će puhati umjeren do jak jugozapadni vjetar, u gorju s olujnim udarima, sredinom dana i poslijepodne u okretanju na sjeverozapadni i sjeverni.

Na Jadranu će puhati umjereno jugo i južni vjetar će jačati, a popodne će okretati na zapadni i sjeverozapadni, potom i na buru koja će mjestimice imati olujne udare. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 12 do 17 °C, a prema večeri se u unutrašnjosti očekuje osjetno hladnije vrijeme.

Sutra će biti izrazito vjetrovito

Sutra će se nastaviti promjenljivo oblačno vrijeme koje će biti i izrazito vjetrovito. Mjestimice će biti malo oborine uglavnom u kopnenim područjima.

U nizinskom dijelu je moguća susnježica, a u gorju uglavnom snijeg. Prema večeri se očekuje prestanak oborine i postupno razvedravanje sa zapada.

Puhat će jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će puhati tramontana i bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od -1 do 3 na kopnu, a od 3 do 8 °C na Jadranu. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 2 i 7 u unutrašnjosti te od 6 do 11 °C duž obale i na otocima.

Index.hr

11 thoughts on “Oluje širom Hrvatske: Pijavice, tuča, snijeg, grmljavina, vjetar čupa stabla…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *