Jasmin Imamović glavni osumnjičeni za SPO “15. maj”?

Bivši direktor Direkcije za izgradnju u Tuzli Enver Bijedić saslušan je danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona u svojstvu svjedoka u predmetu koji se vodi protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Donesena je naredba o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje. Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla. Sporni kredit za gradnju Panonskih jezera doveo je do velikih problema u kasnijem poslovanju Direkcije za izgradnju Tuzla, koja je zajedno s kompanijom Giprom gradila Stambeno poslovni objekat (SPO) 15. maj, koji nije useljen ni danas, iako je gradnja počela 2007. godine. U nalazu Finansijske policije rađenom nekoliko godina upravo je ovaj kredit označen kao sporan.

Početak je ovo odmotavanja klupka pod nazivom SPO “15.maj” koje se u ladicama tužioca instaliranih od prvog čovjeka grada nalazilo godinama. Za sve te godine, i u cijeloj priči najmanje se spominju kupci stanova, garaža i poslovnih prostora. Upravo su oni oštećeni, zbog čega su u nekoliko navrata podnosili krivične prijave.

Nakon Imamovića na saslušanju se u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli u svojstvu svjedoka pojavio i Enver Bijedić koji je ranije obnašao funkciju direktora Direkcije za obnovu i izgradnju.

On je kazao da se ovaj predmet, između ostalog odnosi na kreditno zaduženje direkcije u iznosu od 1,2 miliona KM uz kamate. Prema njegovim tvrdnjama, ova sredstva su utrošena u izgradnju jednog panonskog jezera koje je kasnije preknjiženo na Grad Tuzla.

“Ovdje nisu samo panonska jezera, bit će i drugih stvari. Vjerujem da će doći do proširenja te optužnice, s obziom na to da postoje i neki elementi vezano za Direkciju za izgradnju jer je ona oštećena od tadašnje Općine Tuzla”, istakao je Bijedić.

Prijava je kreirana na osnovu informacija koje je dobio od zaposlenih u Direkciji za izgradnju te glavnog dokumenta, odnosno nalaza finansijske policije. Naveo je da taj nalaz nije tretiran u predmetu u kojem je on osumnjičen, a vezano je za izgradnju SPO 15. maj u Tuzli.

“On je trebao biti tretiran, ali izgleda da tužilac Ćazim Serhatlić to nije uzeo u obzir i to će naravno biti predmet rasprave. Zašto tako važan dokument nije tretirao”, nastavio je Bijedić te naglasio da prijava nema nikakve veze s političkim pritiskom, ustvrdivši da se traži objektivno posmatranje svega.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su kazali da će se provjere i istražne radnje u ovom predmetu obaviti u narednom periodu. Pored Imamovića i Bijedića ispituju se i drugi svjedoci.

Poluge vlasti su očigledne, od postavljanja tužioca i višegodišnje prolongiranje pronalaska krivca do kriminalnih radnji koje su nastale i u posljednjim mjesecima, o kojima ćemo i u narednom periodu pisati.

9 thoughts on “Jasmin Imamović glavni osumnjičeni za SPO “15. maj”?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *